Teknoloji

Apple’ın 2014 dördüncü çeyrek finans raporu telekonferansından önemli notlar

apple covid-19 satın alma

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple 2014 mali yılının dördüncü çeyreğini 39 milyon iPhone, 12.3 milyon iPad, 2.6 milyon iPod ve 5.5 milyon Mac satışıyla kapatırken, şirketin çeyrekteki toplam geliri 42.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sonuçların açıklanmasının ardından Apple CEO’su Tim Cook ve CFO’su Luca Maestri, düzenlenen bir telekonferans aracılığıyla yatırımcıların ve analistlerin merak ettiği konulara açıklık getirirken; gazetecilerin sorularını da yanıtladılar.

CEO Tim Cook, iPhone 6 ve 6 Plus’ın tüm iPhone modelleri arasında en iyi çıkış performansını sergilediğini ifade etti. Müşterilerin yeni akıllı telefonlarını çok sevdiğini söyleyen Cook; şu anda 32 ülkede satılan yeni iPhone’ların ekim sonu itibarıyla 69, yıl sonu itibarıyla 115 ülkede satışta olacağını dile getirdi. Cook iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile birlikte görücüye çıkan Apple Watch’un ise 2015’in başlarında piyasaya sürüleceğini bir kez daha hatırlattı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 6 İncelemesi

Cook, Apple’ın 2014 mali yılının dördüncü çeyreğinde beklentileri aştığının altını çizdi. Mac’in 1995 yılından bu yana PC pazarındaki en yüksek payına ulaştığına dikkat çeken Apple CEO’su, App Store sayesinde iTunes’un tüm zamanların en yüksek fatura kesme sayısna eriştiğini belirtti. Kümülatif uygulama indirme sayısının 85 milyara ulaştığını ifade eden Cook, Apple’ın yaptığı satın almalar konusunda bilgi vermeyi de ihmal etmedi. Cook mali yılın genelinde 20, mali yılın dördüncü çeyreğinde ise 7 satın alma gerçekleştirdikleri bilgisini verdi.

iPad mini 2’nin kullanıcı memnuniyet oranının yüzde 100 olduğunu söyleyen Cook, tablet kullanıcılarının yüzde 55’lik kısmının yeni tablet olarak yine iPad almayı planladıklarına dikkat çekti.

Telekonferansta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cook, etkinliğin bu bölümünde de önemli açıklamalarda bulundu. Apple Pay’e ilişkin bir soruyu yanıtlayan CEO, daha iyi bir tüketici deneyimi ve daha güvenli bir ödeme sistemi sunma amacıyla Apple Pay’i geliştirdiklerini belirtti. Yeni sistemlerinin müşteri odaklı olduğunun altını çizen Cook, ödeme verilerini paraya çevirmeye çalışan şirketklerden hoşlanmadığını da ayrıca belirtti.

Tim Cook soru-cevap seansı sırasında iPhone 6 ve 6 Plus satışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Şu anda cihazlara gelen talebin arzı geride bıraktığını söyleyen CEO, bu durumun ne zaman dengeye kavuşacağını bilmediklerini ifade etti. Cook yaşadıkları sıkıntıyı “güzel bir problem” şeklinde tanımlarken, cihaz üretiminde yeterli seviyede olmadıklarının altını çizdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 6 Plus İncelemesi

Hangi iPhone 6 modelinin daha çok sattığı pek çok kişi için bir merak konusu olsa da, Apple bu konuya ilişkin bilgi vermeme tutumunu telekonferansta da sürdürdü. Cook modellerin popülaritesi konusunda coğrafi farklılıklar gibi faktörlerin etkili olabileceğini ifade etti.

2014 mali yılında iPad satışları 68 milyona gerilese de, Apple bu durumu pek büyük bir sorun olarak görmüyor. Yine de, CEO Cook önümüzdeki yılda daha iyi satış rakamlarının peşinde olduklarını belirtti. Bazı pazarlarda yüzde 50 ila 75 arasında ilk tablet alıcısı olduğunu söyleyen Cook, bu pazarın doyum noktasına erişmediğini vurgularken; iPad sahiplerinin cihazlarını uzun süre kullandığına dikkat çekti.

Apple artık pek çok ürün kategorisinde birden fazla ürünle yer alırken, bir Apple ürününün diğer bir Apple ürününün satışlarını olumsuz etkilemesi de bu durumun yan etkilerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Ancak Apple bu durumu bir yan etki olarak değerlendirmezken, Tim Cook bu durumdan memnuniyet duyduğunu açıkça dile getirdi.

Apple Watch’a ilişkin ketum tutumunu koruyan Cook, şirketin cihazdan beklentileri konusunda bilgi vermedi. Çeyrek sonuçlarında Apple Watch için ayrı bir kategori oluşturulmamasının nedenini kategorilerin mevcut gelirler üzerinden hazırlanmasına bağladı. Yeni ürün kategorileri için çalıştıklarını ifade eden Apple CEO’sunun bu kategorilere ilişkin spesifik bilgiler vermemesiyse kimseyi şaşırtmadı.

Son olarak Çin’deki satış rakamlarını değerlendiren Cook, Apple’ın bu ülkedeki rakamlarının iyi gözüktüğünü ve gelecek için iyimser olduklarını belirtti.

İLGİLİ HABERLER