Teknoloji

Apple’dan resmi açıklama: On soruda iPhone’da konum kayıtlarının tutulması

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yaklaşık son bir haftadır Apple’ın akıllı telefonu iPhone’un kullanıcıların konumlarına dair bilgi kayıtlarını cihazda, kolayca erişilebilen bir dosyada tuttuğu ve geçici olarak tutulması gereken kayıtların silinmediği için biriktiğine dair gelişmeleri takip ediyoruz. Her bir ağızdan bir ses çıkmış, ancak konuyla ilgili olarak Apple’dan tatmin edici bir açıklama gelmemişti. Neyse ki, Apple bugün resmi bir basın açıklaması yayınladı ve konum bilgisiyle ilgili kafalara takılacak noktalara soru-cevap şeklinde açıklık getirdi.

İşte Apple’ın cihazlarında tutulan konum bilgi kayıtları hazırladığı sorular ve cevapları:

1. Apple neden iPhone’unumun konumunu takip ediyor?
Apple iPhone’unuzun konumunu takip etmiyor. Apple bunu hiçbir zaman yapmadı ve bundan sonra da yapmayı planlamıyor.

2. O zaman herkes neden bu konu hakkında bu kadar endişeli?
Bir yandan mobil kullanıcılarına hızlı ve doğru konum bilgisi sağlarken bir yandan da onların güvenliğini ve gizliliğini korumak izah etmesi zor bazı karmaşık teknik problemlerin oluşmasına yol açıyor. Kullanıcıların kafası karışıyor, bunda aralarında Apple’ın da bulunduğu bu yeni teknolojinin yaratacılarının şimdiye kadar kullanıcılara bu konuyla ilgili yeterli eğitim sağlamamış olmasının da katkısı var.

3. iPhone’um neden konumumun kaydını tutuyor?
iPhone konum kaydınızı tutmuyor. Bunun yerine, cihazınızın talep edildiğinde konumunu hızlı ve düzgün biçimde hesaplaması amacıyla mevcut konumunuzun etrafındaki Wi-Fi bağlantı noktalarının ve baz istasyonlarının, ki bunlardan bazıları iPhone’unuzdan kilometrelerce uzakta olabilir, yığın kaynaklı veritabanını oluşturuyor. Sadece GPS uydu bilgilerini kullanarak bir telefonun konumunu hesaplamak birkaç dakika alabilir. iPhone GPS uydularını bulmak için Wi-Fi bağlantı noktası ve baz istasyon bilgilerini kullanarak bu işi birkaç saniyede halledebiliyor, hatta GPS’in mevcut olmadığı kapalı ortamlarda Wi-Fi bağlantı noktası ve baz istasyonu bilgisini kullanarak konumunu yaklaşık olarak belirleyebiliyor. Tüm bu hesaplamalar iPhone üzerinde canlı bir şekilde, on milyonlarca iPhone tarafından, anonim şekilde ve şifrelenmiş olarak gönderilmiş coğrafi etiketli yakın konumlu Wi-Fi bağlantı noktası ve baz istasyonu bilgileriyle oluşturulan kalabalık bir Wi-Fi bağlantı noktası ve baz istasyonu veritabanından yararlanılarak gerçekleştiriliyor.

4. Bu kalabalık veritabanı iPhone’da saklanıyor mu?
Tüm bu yığın kaynaklı veritabanı iPhone’da saklanması için çok büyük, bu nedenle her iPhone’a bu veritabanının sadece uygun bir bölümünü indiriyoruz ve önbellekliyoruz. Ön belleğe alınan bu veritabanı bilgisi korumalı ancak kriptolanmış değil, ne zaman iPhone’unuzun yedeğini iTunes aracılığıyla alırsanız, bu veritabanı bilgisi de yedeklenir. Araştırmacıların iPhone’da görmekte oldukları konum bilgisi iPhone’un geçmiş ya da mevcut konum bilgisi değil, iPhone’un konumu etrafında bulunan Wi-Fi bağlantı noktaları ve baz istasyonlarının konumlarının bilgisi niteliğini taşıyor. Bunlar iPhone’dan kilometrelece uzakta da olabilir. Çok yakında gelecek olan bir yazılım güncellemesiyle bu ön belleğin yedeklenmesini durdurmayı planlıyor.

5. Apple benim coğrafi etiketli Wi-Fi bağlantı noktası ve baz istasyonu bilgilerimle konumumu belirleyebilir mi?
Hayır. Bu veri Apple’a anonim bir şekilde ve kriptolanmış formda gönderilir. Apple bu verinin kaynağını belirleyemez.

6. İnsanlar iPhone’da bir yıla değer konum bilgisinin saklanmakta olduğunu tespit etti. iPhone’um bugünkü konumumu belirlemek için neden bu kadar fazla veriye ihtiyaç duyar?
Bu veri iPhone’un konum verisi değil, iPhone’un konumunu hızlı ve doğru bir şekilde hesaplamasına yardımcı olmak amacıyla Apple’dan indirilmiş Wi-Fi bağlantı noktası ve baz istasyonu veritabanının bir alt kümesi. iPhone’un bu kadar fazla veriyi tutmasının sebebi ise açığa çıkardığımız ve en kısa zamanda çözmeyi hedeflediğimiz  bir hatadan ileri geliyor. iPhone’un yedi günlük verinin dışındakini depolamaya ihtiyaç duyduğunu düşünmüyoruz.

7. Konum Servisleri’ni kapattığımda bile, iPhone’um neden Wi-Fi ve baz istasyonu verilerini Apple’ın veritabanıyla güncellemeye devam ediyor?
Yapmaması gerekiyor. Bu bir hata ve en kısa zamanda çözmeyi hedefliyoruz. (Yazılım Güncellemesi bölümüne bakın.)

8. Apple iPhone’dan Wi-Fi bağlantı noktası ve baz istasyonu verileri dışında başka hangi konum bilgilerini topluyor?
Apple, iPhone kullanıcılarına önümüzdeki birkaç yıl içinde geliştirilmiş trafik servisi sunmak amacıyla, yığın kaynaklı trafik veritabanı inşa etmek için anonim trafik bilgilerini topluyor.

9. Apple şu anda iPhone’lardan topladığı herhangi bir bilgiyi üçüncü parti kişi veya kuruluşlarla paylaşıyor mu?
Kullanıcıların rızası dahilinde toplanan hata raporlarını üçüncü parti geliştiricilere sağlayarak onlara uygulamalarındaki hataları çözmeleri için yardımcı oluyoruz. iAds reklam sistemimiz konum bilgisini hedeflenmiş reklamlar için bir faktör olarak kullanabilmektedir. Konum bilgisi, kullanıcı mevcut konumunu mevcut reklama açık bir şekilde vermeyi (örneğin, reklamdan en yakındaki Target mağazasının konumunu istemek) kabul etmediği takdirde herhangi bir üçüncü partiyle ya da reklamla paylaşılmaz.

10. Apple kişisel bilgi güvenliğinin ve gizliliğinin önemli olduğuna inanıyor mu?
Evet, kesinlikle inanıyoruz. Örneğin, iPhone konum bilgisini kullanmak isteyen her bir uygulama için kullanıcılardan izin talep eden ilk cihazdır. Apple kişisel bilgi güvenliğinin ve gizliğinin güçlendirilmesinde liderlik edenlerden biri olmayı sürdürecektir.

Yazılım Güncellemesi
Önümüzdeki birkaç hafta içinde Apple ücretsiz bir iOS yazılım güncellemesi yayınlayacak. Bu güncelleme:

  • iPhone’da önbelleklenmiş yığın kaynaklı Wi-Fi bağlantı noktası ve baz istasyonu veritabanının boyutunu azaltacak
  • bu önbelleğin yedeklenmesini sona erdirecek ve
  • Konum Servisleri kapalıyken bu önbelleği tamamen silecek.

Gelecek büyük iOS yazılım güncellemesiyle birlikte, iPhone’daki önbellek ayrıca kriptolanacaktır.

İlgili – Apple

İLGİLİ HABERLER