Teknoloji

Apple’dan havada asılı duran objeleri sezen dokunmatik ekran için patent başvurusu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yine bir Cuma günü ve yeni bir Apple patent başvurusu daha. Bu seferki patent “dokunma ve havada duruşu algılama” teknolojisiyle ilgili. Söz konusu uygulama kapsamında geliştirilen kapasitif sensör sadece yüzeye dokunulduğundaki sinyalleri algılamakla kalmıyor, el veya parmağı yüzey üzerinde bekletme durumlarını da sezebiliyor, yüzeyin hem önü hem de arkası için bu durum geçerli.

Söz konusu patente göre cihazın arka yüzünde yer alacak (bu, iPad veya iPhone gibi cihazlar için ekranın bulunmadığı yüzey oluyor) kalkan ona eklenecek olan AC toprak kalkanıyla geliştirilebilir. Bu da ekranın önündeki hareketlerin yanı sıra arkasındaki hareketlerinde algılanmasına fırsat sağlayacaktır. Apple’ın başvuru belgesinde söz konusu sistemin işleyişi şu şekilde anlatılıyor:

“Kapasifit sensör dizisinin içinden alternatif akım sinyalleri gibi elektrik sinyalleri geçirilerek bir elektrik alanı oluşturulabilir, bu sayede sensör dizinin hem yüzeye yapılan dokunuşları hem de dokunmatik ekranın yüzeyi üzerinde bekletilen objeleri algılaması sağlanabilir. Elektrik alanının etkisi sensör dizisinin arkasına, dokunmatik yüzeyin aksi istikametine de, ki bu genellikle dokunmatik ekran cihazının iç tarafı olacaktır,  genişletilebilir. Sensör dizisinin havada tutuşları algılama yeteneğini arttırmak için AC toprak kalkanı kullanılabilir. AC toprak kalkanı sensör dizisinin arkasına konumlandırılabilir, böylelikle sensör dizisi içinden geçen sinyallerle aynı dalga formuna sahip olan sinyallerin oluşturması sağlanabilir. Sonuç olarak, sensör dizinini aşan elektrik alanının yoğunlaştırılması mümkün olabilir. Bu yolla sensörün havada askıda kalan objeleri sezme yeteneği geliştirilebilir.”

Apple’ın bu patent başvurusunun ayrıntılarına aşağıdaki PDF bağlantısı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

İlgili – Patent Başvurusu [PDF]

İLGİLİ HABERLER