Manşetler

Apple watchOS 2.0 sonbaharda yayınlanacak, yerel uygulamalar geliyor

Apple Watch için ilk büyük kapsamlı yazılım güncellemesi WWDC 2015'te duyuruldu. Akıllı saatin işletim sistemi watchOS'in gelecek nesil versiyonu ile birlikte Apple Watch ilk kez kapsamlı bir güncellemeden geçmiş olacak. watchOS 2.0'ın getireceği yenilikler WWDC 2015 açılış toplantısında sergilendi.

apple-watchos-2-0-080615

Apple Watch için ilk büyük kapsamlı yazılım güncellemesi WWDC 2015’te duyuruldu. Akıllı saatin işletim sistemi watchOS’in gelecek nesil versiyonu ile birlikte Apple Watch ilk kez kapsamlı bir güncellemeden geçmiş olacak. watchOS 2.0’ın getireceği yenilikler WWDC 2015 açılış toplantısında sergilendi.

watchOS 2.0 ile birlikte yeni saat yüzleri geliyor. Bunların arasında Fotoğraf Albümü ve dünyanın farklı şehirlerine ait olan, 24 saatlik değişimi saat ekranına yerel saate göre yansıtan Time-Lapse saat yüzleri de bulunuyor.

Buna ek olarak uygulama geliştiricileri Complications olarak adlandırılan özelleştirilmiş saat arayüzlerine kendi uygulamalarından sağlanan verileri ekleyebilecekler. Time Travel adı verilen özellik sayesinde zamanda ileri kaydırmak ve komplikasyonların güncellenmesini izlemek mümkün oluyor.

Nightstand olarak adlandırılan gece saati modunda saat şarj hâlindeyken gece saati görünümünde bir saat arayüzü ekranda beliriyor, ayrıca alarm saati işlevi de kullanılabiliyor.

Digital Touch çizimleri için birden fazla renk kullanılabilirken Sesli FaceTime desteği, saat üzerinden e-posta iletilerini yanıtlama, fitness uygulamalarının doğrudan Apple Watch üzerinden çalışması ve Siri ile egzersizlerin başlatılabilmesi, yeni başarı simgeleri de watchOS 2.0’ın getirecekleri arasında bulunuyor.

iOS 9’da olduğu gibi Apple Pay mağaza ve sadakat kartlarını destekleyecek. Apple Watch’taki Haritalar daha kullanışlı olacak, artık toplu taşıma yol tarifleri desteklenecek ve Siri de toplu taşıma direktifleri verecek.

Siri’den bahsetmişken, artık Siri sayesinde belirli içeriklere hızlı bakış atabileceksiniz. Örneğin Instagram yüklü olmasa bile, “Siri, Instagram karelerini göster” benzeri bir cümleyle seslenerek Instagram fotoğraflarına hızlıca bakabileceksiniz. Özelleştirilmiş saat yüzleri de watchOS 2.0’ın yenilikleri arasında olacak.

Apple Watch’un kullanımı sonbaharda gelecek yerel uygulamalar, yani doğrudan Apple Watch üzerinden çalışacak uygulamalar ile birlikte değişecek. Apple hâli hazırda binlerce Watch uyumlu uygulamanın olduğunu söylüyor, ancak bu App Store’un toplam uygulama katalogunun sadece küçük bir yüzdesine karşılık geliyor. Yeni SDK ile birlikte geliştiriciler Apple Watch’un çeşitli işlevlerine erişimi sağlayacak.

Yeni SDK ile birlikte mikrofon, hoparlör, ivmeölçer ve dijital crown gibi fiziksel birimlere erişilebilecek. Ayrıca kısa videolar da saatin ekranında oynatılabilecek. HomeKit ve HealthKit destekleri de gelecek. Fitness uygulamaları bundan böyle gerçek zamanlı kalp hızı ölçümlerini çekebilecek.

Apple en iyi akıllı telefon ekosistemine sahip olsa da, Watch uygulamalarının alanı çok kısıtlıydı. Bunun en önemli nedeni tasarımdan kaynaklanıyordu. İlk çıkan geliştirici araç seti işlerin yerine getirilmesi için bir iPhone’un bağlı olmasını gerektiriyordu. Apple yeni SDK ve işletim sistemiyle birlikte doğrudan saat üzerinden çalışacak uygulamaların sözünü veriyor.

İLGİLİ HABERLER