Teknoloji

Apple Watch’un kalp atış hızı monitörü bir gencin hayatını kurtardı

apple-watch-paul-houle-210915

Akıllı saatlerde, giyilebilir ürünlerde, hatta akıllı telefonlarda bile bulunabilen kalp atış hızı monitörleri, genellikle aktif bir hayat tarzına sahip olanların veya sağlığını yakından takip etmeye meraklı kişilerin işini görüyor. Ancak, 17 yaşındaki Paul Houle Jr. için kalp atış hızı monitörü gerçek bir hayat kurtarıcı oldu. Yeni aldığı Apple Watch tarafından kalp atış hızında bir problem olabileceği yönünde uyarılan genç, sorunu görmezden gelmeyerek antrenörüne ve okulunun hemşiresine danıştı. Hemşirenin de Apple Watch’un uyarısını doğrulamasının ardından hastaneye kaldırılan Houle’nin hayatı kurtarıldı.

8 Eylüldeki futbol antrenmanının ardından normalde dakikada 60 ila 70 kez atan kalbinin 145 kez atması ve antrenmanının üstünden zaman geçmesine rağmen, bu hızın düşmemesinden rahatsız olan Houle Jr., sırt ağrısının da olmasının ardından antrenörüne ve okulun hemşiresine danıştı. Önce antrenörün daha sonra da hemşirenin doğruladığı anormalliğin ardından Houle, hastaneye sevk edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple Watch İncelemesi

Hastanede yapılan tektiklerinin ardından Houle’ye rabdomiyoliz teşhisi koyuldu. Bir kas sakatlığından kaynaklandığı belirtilen rabdomiyolizde protein miyoglobini kana karışıyor ve karaciğerin, kalbin ve böbreklerin çalışamaz hâle gelmesine neden oluyor. Houle’nin yaşadığı sırt ağrısının böbreklerin çalışamamasından ve proteinden kaynaklanan atık ve idrarın çıkarılamamasından doğduğu belirtilirken, zamanında teşhis edilememesi durumunda rabdomiyolizin kas ölümü ve ampütasyonla sonuçlanabileceği belirtildi. Houle ise ertesi gün okuluna gidip idmanına katılabildi.

Apple Watch ve benzeri giyilebilir ürünler, insanları sağlıklarını izleme konusunda bilinçlendirse de, gerçek tıbbi teşhis süreçlerinin yerini tutmadıklarının altını çizmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER