Dosya

Apple Watch ve iPhone 6 etkinliğinde gerçekleştirilen en önemli duyurular

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-6-iphone-6-plus

Büyük bir iPhone, bir akıllı saat ve mobil ödeme sistemi. Apple 9 Eylül tarihinde gerçekleştirdiği etkinlikle uzun süredir kendisinden beklenen üç hamleyi birden gerçekleştirmiş oldu. 4.7 inç ekranlı iPhone 6’ya 5.5 inç ekranlı iPhone 6 Plus eşlik ederken, her iki cihaz da NFC ve Apple Pay adını taşıyan dokunarak ödeme sistemiyle birlikte geliyor. Apple Watch ise kişiselleştirilebilir tasarımları ve farklı saat arayüzleriyle Google Android Wear ile rekabete hazırlanıyor.

Google ve diğer rakiplerinin aylar, hatta yıllar önce duyurduğu özellikleri ürünlerine entegre eden Apple, bu yarışta kovalayan taraf konumunda. Ancak şirketin iPad gibi ürünlerde de benzer bir şekilde başarıyı yakaladığını unutmamak gerekiyor. Teknolojiyi kusursuzlaştıran Apple, daha sonra rekabette taşları yerinden oynatıyor. Son yıllardaki Apple etkinlikleri genellikle “sıkıcı” olarak tanımlansa da, 9 Eylül etkinliği için böyle bir sıfat kullanmak pek mümkün değil.

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus

Yeni tasarım

Apple yıllar boyunca iPhone için farklı tasarımlar arasında yolculuk yaptı. İlk iPhone’da yuvarlak hatların hakim olduğu bir arka panel tasarımını tercih eden şirket, iPhone 5 serisinde ise düz hatların ön plana çıktığı bir tasarım dili kullanmıştı. iPhone 6 ile birlikte Apple ilk defa aynı nesilde iki farklı ekran boyutu seçeneği sunarken, her iki model de çok sayıda değişiklikle geliyor. Görsel olarak 6 serisi bir iPhone olduğunu belli edecek tüm özellikleri taşıyor. Ancak yeni modellerde ön cam, eski modellere göre daha ince olan kavisli metal çerçevenin içine doğru sızıyor. Kamera dışarıya doğru hafif bir çıkıntı yaparken, daha güçlü olduğu düşünülen ekranlar daha yüksek çözünürlük imkanı sunuyor.

apple-iphone-6-2

4.7 inç’lik iPhone 6’da 14 saate kadar konuşma süresi sağlayan batarya selefine göre daha küçük bir sıçrama yapıyor. iPhone 6 Plus’ın 24 saate kadar konuşma imkanı veren bataryası ise daha somut bir ilerlemeyi temsil ediyor. Ancak daha büyük ekranın daha büyük pil ihtiyacı anlamına geldiğini de unutmamak gerekiyor. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus dikdörtgen tasarımı ve kavisli kenarlarıyla ilk iPhone’u hatırlatıyor.

iPhone 6 Plus

Apple bugüne kadar ürettiği en büyük telefon olan iPhone 6 Plus ile phablet pazarına adımını atmış oldu. Cihazın 5.5 inç’lik Retina HD ekranı, 1920 x 1080 piksel çözünürlük sunuyor. iPhone 5s’e göre yüzde 185 oranında daha fazla piksel barındıran iPhone 6 Plus, 7.1 mm.’lik kalınlığıyla iPhone 5s’ten daha ince bir cihaz profili çiziyor. Ekstra ekran alanı sayesinde ilk kez ana ekranı yatay modda kullanmak mümkün hâle gelirken, bazı uygulamalarda da yatay mod sayesinde ekstra bir panel daha görülebiliyor. Klavyede ise kesme, kopyalama ve yapıştırma işlemi için özel tuşlar bulunuyor.

iphone-6-plus-100914

iPhone 6 Plus “Erişilebilirlik” adı verilen yeni bir hareket kontrolüyle birlikte geliyor. Home tuşuna iki kez dokunulduğu zaman ekranın üst kısmı aşağıya iniyor ve böylelikle telefon kontrolleri sadece baş parmakla gerçekleştirilebiliyor. Selefine göre yüzde 13 daha küçük ama aynı zamanda daha güçlü olan 64-bit A8 işlemciyle birlikte gelen iPhone 6 Plus’ın özellikle oyunlarda daha iyi bir performans sunması bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 6 ve iPhone 6 Plus karşı karşıya

iPhone 6

4 inç’lik iPhone 5s ile kıyaslandığı zaman 4.7 inç’lik iPhone 6’yı “büyük bir iPhone” olarak nitelemek mümkün. Ancak bu kıyaslama piyasadaki gözde Android telefonlarla yapıldığı zaman iPhone 6, pek çok önemli rakibinin gerisinde kalıyor. Retina HD ekran 1334 x 750 piksel çözünürlük sunuyor. Ekranın safir kristalle kaplanacağı dedikoduları doğru çıkmasa da, şirket ekranı iyon ile kaplayarak güçlendirmiş. 6.9 mm.’lik kasa iPhone 5s’in 7.6 mm.’lik kasasına kıyasla gözle görülür bir incelme sağlarken, kamerada küçük bir çıkıntı bulunuyor. iPhone 6 yeni işlemci A8 ve yeni işletim sistemi iOS 8 ile birlikte geliyor.

apple-iphone-6-3

A8 işlemci

Apple’ın yeni nesil iPhone’ları için daha yeni ve hızlı bir işlemci tanıtması kimseyi şaşırtmadı. En yeni nesil iPhone ve iPad’lerde kullanılan A7 işlemciye kıyasla yüzde 13 daha küçük olan A8, yüzde 25 daha hızlı ve yüzde 50 daha verimli olmasıyla dikkat çekiyor. Yeni tasarım sayesinde A8’in sürekli performans sunma konusunda seleflerine kıyasla daha başarılı olması ve daha uzun bir süre ısınmadan çalışması bekleniyor. 9 Eylül etkinliğinde hayatın kaydını tutma konusuna ayrı bir önem gösteren Apple, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’a yerleştirdiği barometreyle sadece mesafeleri değil göreli yükselmeleri de ölçebiliyor. Şirketin egzersiz özelliklerinin üzerinde de ayrıca durması dikkat çekiyor.

Kamera

Apple’ın yeni iPhone’larında, tıpkı iPhone 5s’te olduğu gibi, f/2.2 diyafram genişliğine sahip 8 megapiksel arka kamera bulunuyor. Ancak Apple, bu yeni kameraların “odak pikselleri” olarak adlandırdığı pikselleri barındıran yeni nesil iSight sensörüyle birlikte geldiğinin altını çiziyor. Bu pikseller sayesinde DSLR-vari faz tespitli oto fokus yakalamak mümkün oluyor. Buna ek olarak, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile HDR fotoğraflar çekmek daha kolay hâle geliyor. Kullanıcılar deklanşör tuşuna sadece bir kez dokunarak HDR ile çekim yapabiliyor. iPhone 5s’te bulunan ve fotoğraflarda daha iyi flaş elde etmek adına iki farklı LED kullanarak renk sıcaklığını eşleyen True Tone Flash özelliği yeni iPhone’ların kamerasında da mevcut. 30 ve 60 fps’de 1080p video kaydı yapabilen kameralar, 240 fps’de slow-motion videolar kaydedebiliyor. Her iki cihaz da 43 megapiksel panorama fotoğraflar çekebiliyor. iPhone 6’daki dijital görüntü sabitleyici, iPhone 6 Plus’ta yerini optik bir görüntü sabitleyiciye bırakıyor.

apple-iphone-6-kamera

Fiyatlar ve renk seçenekleri

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus altın rengi, uzay grisi ve gümüş renk seçenekleriyle kullanıcıların karşısına çıkıyor. Apple yeni iPhone’ları için dahili depolama seçeneklerini ise 16, 64 ve 128 GB olarak belirledi. iPhone 6 Türkiye’de 2349 TL’den, iPhone 6 Plus ise 2649 TL’den başlayan fiyatlarla 26 Eylülde satışa sunulacak.

apple-iphone-6-6s-turkiye-090914

iOS 8

Apple iOS 8 ile ilgili detayların büyük kısmını geçtiğimiz haziran ayında WWDC’de açıkladığı için 9 Eylüldeki etkinlikte iOS 8’e fazla değinmedi. İşletim sistemi 17 Eylülde ücretsiz olarak yayınlanacak.

Apple Pay

Nasıl çalışıyor?

Diğer pek çok telefon üreticisi gibi, Apple da uzun süredir kullanıcıların cüzdanının yerini almayı planlamaktaydı. Ancak bu yönde atılan adımların genellikle başarısızlıkla sonuçlanması ve Apple’ın en yaygın yöntem olan NFC’yi kullanmaktan çekinmesi şirketin harekete geçmesini geciktirmişti. Bu durum 9 Eylül etkinliğiyle duyurulan Apple Pay ile değişiyor. Yeni iPhone’ların üst kısmına yerleştirilen NFC anteni sayesinde Apple Pay, Google Wallet ve türevi ödeme yöntemleri gibi işleyebiliyor. Touch ID parmak izi tarayıcısı ise ödeme işlemi için ekstra bir güvenlik katmanı sağlıyor. Apple Pay’e kart kaydetmek için kullanıcılar kredi kartlarının fotoğrafını çekebiliyor. Ancak bu noktada olası problemlerin önüne geçmek adına ekstra önlemlerin alındığını belirtmek gerekiyor. iTunes’a kayıtlı olan kredi kartını Apple Pay’de kullanma seçeneği de cihaz sahiplerine sunuluyor. Kasiyer ve satıcıların kart numarasını görmeyeceğinin altını çizen Apple, kullanıcıların ne satın aldığını takip etmeyeceğinin de sözünü veriyor. Kullanıcılar telefonlarını kaybettikleri takdirde iPhone’umu Bul servisi üzerinden servisin kullanımını durdurabiliyor.

apple-pay-090914

Apple Pay ile nerede ödeme yapılabilecek?

Apple Pay programı ilk olarak önümüzdeki ay ABD’de aktif olarak kullanıma geçecek. MasterCard, Visa ve American Express gibi önemli kredi kartı şirketleriyle anlaşan Apple, Bank of America ve Chase gibi büyük ABD bankaları ve ülkede faaliyet gösteren önemli perakende zincirlerini de iş ortakları arasına ekledi. Apple Başkan Yardımcısı Eddy Cue, Apple Pay’in ABD’deki kredi kartı kullanıcı tabanının yüzde 80’lik kısmını kapsayacağını ifade etti.

Apple Watch

Bir saatten daha fazlası

Teknoloji dünyasındaki yaygın beklenti Apple’ın akıllı saatinin iWatch adını taşıyacağı yönündeydi. Ancak şirket küçük bir ters köşe yaparak akıllı saatine Apple Watch adını verdi. Cupertino merkezli şirket, Apple Watch ile 2010’dan bu yana ilk kez yeni bir ürün kategorisine adım atmış oldu. Apple Watch genel çereçvede bir “akıllı saat” olarak tanımlansa da; moda aksesuarı, iletişim aracı, egzersiz takip cihazı ve ödeme yöntemi gibi kimlikleri de barındırıyor. Apple Watch beklendiği gibi farklı model seçenekleriyle boy gösteriyor. Apple kullanıcılarına iki farklı ekran boyutu ve farklı zevk ve kullanım amaçlarına hitap eden altı kayış sunuyor.

apple-watch-3

Apple CEO’su Tim Cook, Apple Watch’u şirketin bugüne kadar sunduğu “en kişisel cihaz” olarak tanımlıyor. Kullanıcıların bilekleri üzerinden doğrudan iletişim kurmalarını sağlayan, sağlık ve egzersiz aktivitesini takip eden Apple Watch; iPhone ile pürüsüz bir uyum içinde çalışacak şekilde tasarlanmış. Apple Watch’un dokunmatik ekranı küçük bir dokunuş ve uzun bir dokunma arasındaki farkı algılayabiliyor. Ekrana uzun süre dokunulduğunda Apple Watch’un bağlamsal menülerine erişilebiliyor. Apple Watch modellerinin önemli bir kısmı safir cam kaplı ekranlara sahip. Sadece Sport koleksiyonunda ekranın kaplanması için Ion-X cam kullanılmış. Apple Watch atılan adımları ve kalp atış hızını ölçebiliyor. Kablosuz olarak şarj edilebilen Apple Watch’un çalışması için bir iPhone’a ihtiyaç duyuruluyor. iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5s, iPhone 5c ve iPhone 5 Apple Watch’u destekleyen cihazlar listesini oluşturuyor. Apple TV için uzaktan kumanda, iPhone için bir vizör işlevi gören Apple Watch’un pil ömrüyse gizemini koruyor.

Digital Crown arayüzü

Apple Watch için tasarlanan arayüzün işleyişinde saatin yanında bulunan kadran önemli bir işlev görüyor. Akıllara iPod’un clickwheel’ini getiren bu kadran sayesinde harita üzerinde yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapmak, mesajlar arasında dolaşmak mümkün oluyor. Küçük bir ekran kullanmanın yaratacağı karmaşayı minimize etmesi amacıyla tasarlanan arayüzde kullanıcılar gelen mesajları taslaklarla veya sesle dikte özelliğiyle cevaplayabiliyor. Arayüzün dokunuşlar arasındaki farkı algılayabilmesiyse kullancılara Apple Watch ile etkileşim için farklı yollar sunuyor.

apple-watch-2

 

İletişim butonu

Apple akıllı saatini kullananların cihaz üzerinden konuşmasını istiyor. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan özel uygulamada kullanıcılar favori kişilerinin bir listesini görebiliyor. Listede yer alan fotoğrafların üzerine dokunulduğunda karşı tarafla telefon görüşmesi yapmak veya ayrı bir mesajlaşma uygulaması aracılığıyla karşı tarafa çizim veya bir his simgesi göndermek mümkün oluyor.

apple-watch-4

Sağlık ve egzersiz

Apple Watch ile birlikte gelen Fitness uygulaması, kullanıcıların aktivitelerini gün boyunca takip ediyor. Workout uygulamasıysa koşu veya bisiklete binme gibi eylemler için özel hedefler belirlenmesini ve sağlıyor. Aktivite ve egzersizlerin özetini gösteren uygulamalar, topladıkları verileri iPhone’un, üçüncü taraf uygulamaların da erişebildiği, Sağlık uygulamasıyla paylaşıyor.

apple-watch-1

Farklı ekran boyutları ve kayışlar

Google Android Wear’i farklı üreticilere pazarlamaya çalışırken, Apple kendi akıllı saat serisini oluşturmayı amaçlıyor. Apple Watch her ikisi de yuvarlatılmış köşelere sahip iki farklı ekran boyutuyla geliyor. Apple Watch için farklı tarz ve kullanım amaçlarına yönelik üç farklı koleksiyon geliştiren şirket, hem sportif hem de şık tarzlara göz kırpıyor. Apple Watch Edition adı verilen koleksiyonda kullanıcılar 18 karat altınla kaplanmış bir saate kavuşabiliyor. Apple Watch için farklı materyal ve tarzlarda altı kayış seçeneği bulunuyor.

apple-watch-5

Piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı

Apple Watch 2015’te 349 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Apple CEO’su Tim Cook, Apple Watch’u “beklemeye değer” bir ürün olarak tanımlarken, piyasaya çıkış günü gelene dek Apple Watch’a dair bilinmeyenlerin ortadan kalkması umut ediliyor.

İLGİLİ HABERLER