Teknoloji

İşte Apple’ın akıllı saati: Apple Watch

apple-watch-090914-2

Apple’ın giyilebilir ürünüyle ilgili olarak uzun zaman boyunca çok şey yazılıp çizildi. Aylar ve hatta yıllar boyu süren ertelemelerin sonunda nihayet Apple’ın ilk giyilebilir cihazı, Apple Watch ile tanıştık. Şirketin fenomen ismi Steve Jobs’un ölümünden sonra ilk kez söylenen “One More Thing” (Bir şey daha) cümlesi, kullanıcıların karşısına Apple Watch’u çıkardı.

Apple CEO’su Tim Cook, Apple Watch’u ”kapsamlı bir sağlık ve egzersiz cihazı”, aynı zamanda “son derece dakik ve kişiselleştirilebilir bir saat” olarak tanımlarken, Apple Watch şirketin tasarladığı en kişisel ürün unvanını da ele geçiriyor. Yıllardır saatlerde bulunan kadranı Apple Watch için elden geçiren şirket, Digital Crown adını verdiği özel kadranı sayesinde kullanıcıların görüşlerini engellemeden ekran üzerinde gezinmesini ve yakınlaştırma yapmasını mümkün kılıyor.

Apple’ın hazırladığı tanıtım videolarında Apple Watch farklı kayışlarla boy gösteriyor. Bu kayışlarda farklı materyal ve renklerin kullanılmış olması gözden kaçmıyor. Apple Watch için altı farklı kayış hazırlayan şirket, bu kayışların ekrana geçirilmesi için de özel bir mekanizma geliştirmiş. İki farklı ekran boyutuyla gelen Apple Watch için üç farklı kaplama seçeneği bulunuyor.

Apple Watch’un ekranı çizilme ve darbelere karşı dayanıklı olan safir kristal ile kaplanmış. Şirketin yeni iPhone 6 modellerinin ekranını da bu materyalle kaplayacağı iddia edilse de, safir kristal rezervinin Apple Watch için kullanıldığı görülüyor. Safir kristal kaplamanın altında ise esnek bir Retina ekran bulunuyor. Sadece Sport koleksiyonunda ekran Ion-X camla kaplanmış.

Apple Watch’da yerleşik jiroskop, kalp atış hızı sensörü ve Taptic Engine adını taşıyan özel bir sensör bulunuyor. Taptic Engine sayesinde Apple Watch ekran üzerindeki hafif bir dokunuş ve sert bir bastırma arasındaki farkı algılayabiliyor. Sert dokunuşlar Apple tarafından Force Touch olarak adlandırılırken, Apple Force Touch’ı fareyle sağ tık yapmanın akıllı saatlerdeki karşılığı olarak tanımlıyor. Apple Watch endüktif kablosuz şarj özelliği bulunuyor.

Yazılım tarafındaysa Apple Watch, sanal asistan Siri ile birlikte geliyor. Apple Watch yolculuğunda Siri’ye özel Harita ve Fotoğraf uygulamaları eşlik ediyor. Yeni Fitness ve Workout uygulamalarıysa günlük biyometrik verileri toplayarak kullanıcıları daha aktif bir hayat tarzı edinmeleri konusunda teşvik edecek. Yazılımcılar ise WatchKit adını taşıyan özel araçseti sayesinde Apple Watch için özel uygulamalar geliştirebilecek.

Bugün duyurulan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’a ek olarak iPhone 5, 5s ve 5c ile birlikte çalışacak olan Apple Watch ile Apple TV’yi kumanda etmek de mümkün olacak. Şirketin bugün duyurduğu ödeme çözümü Apple Pay de Apple Watch tarafından desteklenecek.

Apple Watch, Apple Watch Sport ve Apple Watch Edition adını taşıyan üç farklı koleksiyonla kullanıcıların karşısına çıkacak olan Apple Watch, 2015’in başlarında 349 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.

İLGİLİ HABERLER