Bilim

Apple veri merkezinin yanına güneş tarlası inşa edecek

Büyük boyutlu veri merkezlerinin tükettiği yüksek enerji miktarında gidilecek ufak bir azalma hem enerji hem de maliyet tasarrufu açısından önemli bir avantaj sağlayabilir. Apple da Kuzey Karolina’nın Maiden şehrinde bulunan veri merkezinin yanına güneş panellerinden oluşan bir çiftlik kurmayı planlıyor. Veri merkezinin yanında bulunan 171 dönümlük arazinin bu iş için kullanılması amacıyla gerekli izinler alındı.

Güneş panellerinin kurulması amacıyla arazide yeniden düzenleme yapılması ve eğimin değiştirilmesi gerekiyor. Apple’ın veri merkezine şu anda elektrik veren sağlayıcı enerjiyi kömür ve nükleer enerji santrallerinde karşılıyor. Temiz enerji kaynaklarına önem veren Apple bu hamlesiyle diğer kaynaklara bağlılığını da azaltmayı planlıyor. Bu arada diğer tüm Apple merkezlerinin de tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmasına yönelik bir plan Apple’ın ajandasında bulunuyor.

Güneş enerjisi projesi şirket tarafından “Dolphin Güneş Tarlası Projesi” olarak adlandırılıyor. Dolphin, Apple’ın Maiden’da kurmuş olduğu milyar dolarlık veri merkezine verilen ad. Yapılan planlara göre güneş tarlası panellere bakım amacıyla kolay erişim sağlayacak şekilde çakılla kaplanmış yollar da içerecek. Bu güneş tarlasının ne kadar büyüklükte olacağı konusunda tam bir bilgi olmasa da Apple’ın 171 dönümlük alanı mümkün olabildiğince dolduracağı düşünülüyor.

İlgili – Charlotte Observer

İLGİLİ HABERLER