Manşetler

Apple uygulama içi abonelik sisteminin hayata geçtiğini duyurdu

Apple, aslında iOS 4.3 ile birlikte çıkması beklenen abonelik sisteminin hayata geçirildiğini duyurdu. The Daily’nin iki hafta önceki tanıtımı sırasında konuşan Apple başkan yardımcısı Eddy Cue abonelik sisteminin çok yakında geleceğini belirtmişti. Abonelik sistemiyle iPad kullanıcıları takip ettikleri süreli yayınlara haftalık, aylık, iki aylık, üç aylık, yıllık gibi farklı şekillerde abone olabilecek.

Apple’ın abonelik sisteminde otomatik yenileme özelliğinden de yararlanılacak. Apple normalde uygulama içi satışlardan aldığı yüzde 30’luk payı uygulama içi abonelik süreçlerinde de alacak. Uygulama sahibi yayıncıların uygulama dışında kaydetmiş olduğu aboneliklerde sundukları şartların aynısını ya da daha iyisini iOS uygulamaları içinden yayınlara abone olanlara da sunmak zorunda. Apple CEO’su Steve Jobs “Tek ihtiyacımız olan, eğer bir yayıncı uygulama dışında abonelik teklifi sunuyorsa, aynı teklifi ya da daha iyisini uygulama içinde de sunmak zorunda. Bu sayede müşteriler uygulama içinden tek bir dokunuşla abonelik işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilecek.” diye konuştu. Bu durumda uygulama içinden abone kaydedecek yayıncılar Apple’ın aldığı payı amorti etmek amacıyla uygulama içinden sundukları abonelik modelini daha pahalı yapamayacak.

Abonelik bilgilerinin paylaşımıyla ilgili olarak, Apple yayıncılara abonenin adı, e-posta adresi ve posta kodu bilgisini temin edecek, tabii ki bunun için öncelikle kullanıcının iznine ihtiyaç olacak. Öte yandan Apple, artık kullanıcıların uygulama içinden harici bir web sitesine açılan bağlantılara izin vermeyeceğini vurguladı, bu durumda müşterilerin içeriği ya da abonelikleri uygulama dışından gerçekleştirmeleri mümkün olmayacak.

İlgili – Apple

İLGİLİ HABERLER