Teknoloji

Apple UDID bilgisine erişen uygulamaları App Store’a sokmamaya başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

yeni-ipad-vs-ipad-2-00004

Piyasada bulunan her bir iPad ve iPhone cihazına atanmış ve UDID olarak anılan özel kimlik numaraları bulunur. Uzun zamandır App Store’da bu eşsiz kimlik numarasına erişen çeşitli uygulamalar bulunuyordu. Bu özel numara sayesinde bir yazılım geliştirici belirli bir cihaza uygulamanın ne zaman yüklendiğini söyleyebiliyordu.

ABD Kongresinden Apple’a kullanıcı gizliliğinin korunması hususunda sürekli baskı geliyor. Apple da Washington’un harekete geçmesini beklemeden gizlilik oyununda hamlesini yaptı. Cupertino şirketi UDID’ye erişen uygulamaları reddetmeye başladı. Zaten daha öncesinde uygulama geliştiricilerine UDID ile ilgili işlevleri ayıklamaları için altı aylık bir süre tanınmıştı.

Ancak TechCrunch’ın bazı büyük sosyal medya mobil uygulama geliştiricilerinden aldığı bilgilere göre Apple bu geliştiricilere UDID erişimini kaldırmaları konusunda tahmin ettiklerinden önce baskı yapmaya başlamış. Şimdiyse bu kimlik numarasına erişen uygulamaları kısa yoldan reddediyor. Mobil reklam ağları, oyun ağları, ölçümleme servisleri gibi UDID kimliğine erişen tüm servis ve uygulamalar Apple’ın gazabına uğrama potansiyeli taşıyor. App Store’da UDID’ye erişen uygulama sayısının ne kadar olduğu tam olarak bilinmiyor.

İlgili – TechCrunch

İLGİLİ HABERLER