EğlenceManşetler

Apple TV yeni tasarım, Siri, App Store ve uzaktan kumandayla geliyor

apple-tv-2015-090915

Apple’ın 2012 yılından bu yana güncellemediği oturma odası eğlence cihazı Apple TV nihayet beklediği güncellemeye kavuştu. Aylardır beklenen yeni Apple TV ile nihayet tanıştık. Apple TV özellikleri bakımından eski versiyonlarına göre büyük farklılıklar içeriyor.
apple-tv-siri-090915

Yeni Apple TV dahili uygulama mağazasıyla Apple ve üçüncü taraf geliştiricilere Apple TV’nin yazılım ekosistemini genişletme ve bu set üstü cihazın temel işlevlerini artırma, oyunlara doğru biraz daha açma fırsatı sunuyor.

Yeni Apple TV ile etkileşimde Apple’ın kişisel asistan teknolojisi Siri önemli bir yer tutuyor. Apple sesli aramayı bir şeyler izlemek isteyenlerin kullanacağı temel yöntem hâline getiriyor. Apple TV’de izlenecek içeriği bulmak, film veya dizi izlerken ileri atlatmak veya geri sarmak, hava durumu, maç sonuçları ve benzeri bilgileri ekran üstünde anında almak için Siri’yle sesli komutlar girmek yeterli oluyor.

apple-tv-kumanda-090915

Yoğun sesle arama ve komut yeteneklerinin yanı sıra, Apple yeni Apple TV ile birlikte yeni ve büyük oranda geliştirilmiş bir uzaktan kumanda da sunuyor. Bu uzaktan kumanda sahip olduğu dokunmatik yüzeyi sayesinde Apple TV’nin kullanıcı arayüzü üzerinde gezintiyi daha kolay gerçekleştirmeyi sağlıyor. Apple TV’nin kullanıcı arayüzü eskisini andırıyor, ancak daha açık renkli bir arka plan ve diğer iOS cihazlarındaki kullanıcı arayüzüne uygun bir görünüm dikkat çekiyor ve yeni Apple TV yazılımını farklı kılıyor. Apple, yeni Apple TV yazılımını tvOS olarak adlandırıyor.

apple-tv-yeni-arayuz-090915

Üçüncü taraf uygulamalar Apple TV’nin en önemli yenilikleri arasında bulunuyor. Apple TV ile birlikte gelen yeni uzaktan kumanda TV ekranında gösterilen oyunları kontrol etme fırsatı sunuyor. Apple etkinliğinde Harmonix oyun stüdyosu tarafından geliştirilen Crossy Road ve Beat Sports oyunları gösterildi. Apple’ın Apple TV’ye dair oyun hamleleri daha çok sıradan oyuncuları, yani iPhone ve iPad’lerine benzer oyunları milyonlarca kez indiren kullanıcıları hedefleyecek gibi görünüyor.

Ancak uygulamalar oyunlar veya video izlemekten öteye geçiyor. Apple, Apple TV’yi tanıttığı etkinlikte Gilt gibi bir alışveriş uygulamasını da sergiledi. Bunun dışında Apple TV’ye özel uygulamalar evrensel nitelik taşıyabilecek. Yani tek bir uygulama hem telefon, hem tablet hem de TV’de çalışacak nitelikte olacak. Bir versiyonunu satın aldığınızda diğer cihazlardaki versiyonlara da erişebileceksiniz. App Store’un Apple TV versiyonu da sadece ve görsel dolu arayüzüyle Apple TV sahiplerinin hoşuna gidecek.

 

Yeni Apple TV’nin içinde 64-bit A8 işlemci bulunuyor. Bluetooth 4.0, 802.11ac Wi-Fi, MIMO ve kızılötesi kumanda başlıca donanım özellikleri arasında. Arkasında da HDMI ve Ethernet portları bulunuyor. Uzaktan kumanda tek bir şarjla 3 ay giderken, Lightning portu üzerinden şarj edilebiliyor. İçinde ivmeölçer ve jiroskop da var. Bluetooth 4.0 desteği mevcut olan kumanda HDMI CEC üzerinden TV’nin sesini ve açılıp kapatılmasını da kontrol edebiliyor.

Yeni Apple TV ekim ayı sonunda çıkacak. 32 GB’lık versiyonu 149 dolar, 64 GB versiyonu da 199 dolar fiyat etiketine sahip olacak.

Detaylar geliyor…

İLGİLİ HABERLER