EğlenceManşetler

Apple Spotify’ın “rekabete aykırı davranış” iddiasına yanıt verdi

avrupa birligi spotify apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple spotifySpotify, hafta içinde iOS uygulaması için hazırladığı güncellemenin Apple tarafından kasıtlı biçimde reddedildiği iddiasını gündeme taşımıştı. Çevrim içi müzik servisi, Cupertino merkezli şirketin bunu Apple Music’e avantaj sağlamak için yaptığını öne sürmüş ve App Store’da “tercihli uygulama” talebinde bulunmuştu. Apple Spotify tarafından sunulan bu talebe bir mektupla yanıt verdi. Şirketin baş hukuk müşaviri Bruce Sewell’in imzasını taşıyan bu mektup, Buzzfeed News tarafından yayınlandı. Sewell, Spotify’daki mevkidaşı Horacio Gutierrez’e gönderdiği mektupta şirketinin duruşunu açıklamaya çalıştı.

Mektupta ilk olarak “Tüm yazılımcılara uyguladığımız kurallar için ayrıcalık talep etmenizi ve şirketimiz hakkında dedikodular ve kısmen doğru bilgiler yaymanızı sorunlu buluyoruz.” ifadesi göze çarpıyor. Sewell, şirketinin tutumunun mevcut tekelle mücadele yasalarına aykırı olmadığının da altını çizdi. Apple’ın hukuk müşaviri, Spotify’ın App Store kurallarına uygun bir uygulama teslim etmesi durumunda kapsamlı bir değerlendirme yapmaktan ve uygulamayı onaylamaktan mutluluk duyacaklarını da sözlerine ekledi. Cupertino merkezli şirket, Spotify’ın uygulama içi satın alma özelliğini çıkartmayı istediğini bir kez daha hatırlattı. Apple’a göre, Spotify böylelikle uygulama içi satın alma konusundaki Apple yaklaşımının etrafından dolaşmayı amaçlıyor.

İki şirket arasındaki gerilimin özünü ise Apple’ın App Store’daki uygulamalardan yüzde 30 oranında kesinti yapması oluşturuyor. Bu oran, App Store’da ücretli uygulama veya uygulama içi satın alma unsuru satmak isteyen geliştiriciler can sıkıcı bir taahhüt niteliği taşıyor. Spotify’ın Premium paketi iOS uygulaması üzerinden satın alındığı takdirde de abonelik bedeli üzerinden de yüzde 30’luk kesinti yapılıyor.

Spotify bu kesintinin etrafından dolaşmak için oldukça yoğun çaba sarfediyor. Şirket, web sitesi üzerinden Premium pakete geçiş yapanlara özel fırsatlar sunuyor. Spotify’ın ücretli paketini iOS uygulaması üzerinden satın alanlar, normalden daha yüksek bir aylık abonelik ücreti ödüyor. Son haberler, Spotify’ın iOS uygulamasından Premium pakete geçiş seçeneğini tamamen kaldırmak istediğini ve Apple’ın da bu nedenle uygulamayı geri çevirdiğini gösteriyor.

Spotify ise hafta içinde Apple’a bir mektup göndermişti. Söz konusu mektupta Apple, Spotify ve müşterilerine zarar vermeye çalışmakla suçlanmıştı. Spotify, Apple’ın tavrının hem ABD hem de AB nezdindeki rekabet yasalarına aykırı olabileceğini belirtmişti.

Apple Spotify tarafından ortaya atılan iddiaları “mesnetsiz” buluyor

Apple Spotify tarafından gündeme getirilen iddiaları “mesnetsiz” olarak niteledi. Şirket, App Store’da hayata geçirdiği yeni gelir paylaşım modeline de dikkat çekmeyi ihmal etmedi. Apple’ın bir süre önce hayata geçirdiği değişiklikle abonelerini bir yıl boyunca korumayı başaran uygulamalardan yapılan kesinti oranı yüzde 15’e çekilmişti. Spotify’ın ayrıcalıklı muamele talebini geri çevirmek zorunda olduklarını belirten Sewell, görevlerinin tüm geliştiricilere eşit davranmak olduğunun altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER