Teknoloji

Apple çatısı altında yüzlerce kişilik sanal gerçeklik ekibi var

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple sanal gerçeklik gözlüğü

Apple CEO’su Tim Cook bu hafta içinde sanal gerçekliğin ilginç bazı uygulama alanları olduğunu söylemişti. Daha sonra Cook’un bu sözlerinin altını dolduracak bir iddia Financial Times’tan geldi. Buna göre Apple, sanal gerçeklik teknolojisi üzerine çalışan ve yüzlerce kişiden oluşan bir ekibi bünyesinde barındırıyor.

Ekip çeşitli satın almalar sonucu Apple bünyesine katılan kişilerden ve Microsoft ile Lytro gibi kamera şirketlerinin aralarında bulunduğu rakiplerden transfer edilen artırılmış gerçeklik konusunda uzman kişilerden oluşuyor. Grup, Apple’ın kapalı kapılar ardındaki ikinci sanal gerçeklik girişimi olarak nitelendirilebilir. 2000’lerin ortalarında eski CEO Steve Jobs’un kontrolü altında bir ekip daha oluşturulmuştu. Ancak Jobs bu teknoloji henüz fazla gelişmediği için projeyi iptal etmişti.

Apple’ın en son satın aldığı şirket telefonlara dış dünyayı görmelerinde yardımcı olan ve Google’ın mobil 3D haritalandırma birimi Project Tango ile yakın şekilde çalışan teknolojiye odaklanan bir artırılmış gerçeklik şirketi olan Flyby Media oldu. Diğer önemli satın almalar arasında Metaio, FaceShift ve PrimeSense bulunuyor. Bunların her biri sayesinde Apple’ın sanal ve artırılmış gerçeklik teknikleri, bilgisayar vizyonu ve hareket yakalamayla ilgili deneyimi artmış oldu. Apple’ın son birkaç aydır VR başlık prototipleri geliştirdiği söyleniyor. Samsung ve Oculus’un geliştirdiği Gear VR ve Google’ın Cardboard’u gibi içine mobil cihazın yerleştirildiği bir aygıt mı geliştiriliyor, yoksa Oculus Rift ve HTC Vive gibi bağımsız bir aygıt mı gelecek; bunu şu an için bilmiyoruz.

 

Aslında bu haber çok şaşırtmamalı. Son birkaç aydır Apple’ın sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklikle ilgili patentlerini ve iş ilânlarını görüyoruz. Ayrıca şirket geçtiğimiz hafta sanal gerçeklik üzerine araştırmalar yapan, aynı zamanda Virginia Politeknik Enstitüsü’nde İnsan-Bilgisayar Etkileşim Merkezi Direktörü olarak da görev yapan Doug Bowman’ı işe aldı. Tüm bunlar Apple’ın giderek daha popüler hâle gelen sanal gerçeklik teknolojisine olan ilgisini ortaya koyuyor.
İLGİLİ HABERLER