Manşetler

ITC Apple patentlerini ihlâl eden eski Samsung cihazları için ithalat yasağı kararı aldı

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) Apple’ın patent portföyünü ihlâl eden belirli Samsung cihazlarına ithalat yasağı getirdi. 60 günlük veto periyoduna tabi tutulacak olan bu kararın ABD Başkanı Obama tarafından veto edilmesi ihtimali bulunuyor. Obama geçtiğimiz hafta da Apple’ın iPhone’una yönelik benzer bir ithalat yasağı kararını veto etmişti.

apple-samsung-mahkeme-250812

ITC’nin yasak kararına temel oluşturan patentler akıllı cihazlarda kaydırma davranışını ve kulaklık jaklarını ilgilendiriyor. Aralarında Galaxy S 4G, Fascinate, Captivate, Galaxy Tab ve Galaxy Tab 10.1’in de bulunduğu, 2010 ve 2011 yıllarında ABD’de piyasaya sürülmüş olan çeşitli akıllı telefon ve tabletler yasak kapsamına giriyor.

Söz konusu iki patentle ilgili olarak Apple’ın haklılığına karar verildi, ancak konuyla ilgili olarak daha önce verilmiş olan, Samsung’un Apple’ın dört patentini ihlâl ettiğiyle ilgili kararın aksine bir yargıya varılmış oldu. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Başkan Obama daha önce Samsung tarafından aldırılan Apple ürünlerine yönelik ithalat yasağı kararını veto etmişti. O karara konu olan patentler standartlar bakımından ehemmiyet taşıyordu. Ancak bu son kararda standartlarla ilgili ehemmiyet arzeden bir patent yok, bu da veto kararının çıkmamasına yol açabilir.

Samsung’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ITC’nin iki Apple patentiyle ilgili olarak verilen karardan dolayı hayalkırıklığı yaşadıklarını, ne var ki, Apple’ın dikdörtgen ve yuvarlak kenarlı cihazlarla ilgili olarak elinde tuttuğu geniş kapsamlı tasarım patentleriyle monopol kurmak istemesine yönelik amaçlarının ise engellendiği kaydedildi. Akıllı telefon endüstrisinde esas odak noktasının mahkemelerde küresel bir savaş başlatmak değil, pazarda adil rekabet olduğu da belirtildi. Samsung, yenilikçi ürünler çıkarmaya devam edeceğini ve tüm ürünlerinin ABD piyasasında bulunması için gerekli olan tüm adımları oktan attığını da açıklamasına ekledi.

Apple da konuyla ilgili olarak yayınladığı açıklamada ITC’nin de aldığı kararla Japonya, Güney Kore, Almanya, Hollanda ve ABD Kaliforniya’daki mahkemelere katıldığını, yenilikçiliğin yanında durup Samsung’un Apple ürünlerini apaçık kopyalamasının önüne geçtiğini kaydetti. Apple patent sisteminin gerçek yenilikçiliği korumak olduğunun da altına çizdi.

İlgili >> The Verge, ABD ITC

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER