Teknoloji

Apple piyasa değeriyle Türkiye’nin üç sıra gerisinde

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın piyasa değeri yükselmeye devam ediyor. Şirket geçtiğimiz aylarda Exxon’u geride bırakarak ABD’nin en değerli şirketi olmuştu. Artık dünyanın en büyük ekonomileri listesine girecek bir büyüklük ortaya çıkmaya başladı. NASDAQ’ta işlem gören Apple hisseleri bugün yine değer kazandı ve şirketin piyasa değerinin 500 milyar ABD dolarının üstüne çıkmasını sağladı.

Apple’ın hisseleri yazının yazıldığı an itibariyle 544-545$ arasında salınıyor. 7 Mart Çarşamba günü düzenlenecek bir basın toplantısının davetiyeleri gönderildi ve bu etkinlikte de 2012 model iPad tanıtılacak. Etkinlik tarihinin belli olması da Apple’ın hisse senetlerinin yükselişinde itici bir güç olmuştur. Eğer iPad 3 iyi bir satış grafiği çizerse, ki çizme ihtimâli çok yüksek, o zaman Apple’ın piyasa değerinin daha da artmasını beklemek gerek.

Apple bu piyasa değeriyle dünyanın en değerli yirminci ülkesine eşdeğer bir finansal büyüklüğe ulaşmış oldu. Türkiye ile arasındaki fark da 235 milyar dolara indi. Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü yaklaşık 735-740 milyar dolar büyüklüğünde ve şu anda dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi konumunda. Apple’ın hemen önünde 528 milyar dolarlık ekonomik büyüklükle İsviçre bulunuyor, bu hedefin geçilmesi de çok zor sayılmaz.

Geçmişe bakıldığında 500 milyar dolarlık piyasa değeri barajını geçen birkaç şirkete ABD’de rastlamak mümkün. Microsoft 1999 yılında 500 milyon barajının üstüne şöyle bir çıkmıştı, aynı işi 2000’in başında da yapmıştı. Ancak şirketin şu anki piyasa değeri 267 milyar dolar civarında. 2000’lerin başında Cisco, Intel ve GE gibi şirketler de 500 milyar barajının üstüne çıkmayı başarmıştı. Ne var ki, zamanla bu büyüklükler eridi. Apple’ın yükselişi uzun vadede de sürecek mi, yoksa şirketin ilerideki kaderi de diğerleri gibi mi olacak? Bunu gelecekteki iOS ve OS X cihazlarının, ayrıca yazılım tabanlı servislerin performansı belirleyecek. Belki bir de Apple TV’nin…

İlgili – Associated Press
İlgili – NTVMSNBC

İLGİLİ HABERLER