Teknoloji

Apple Pay web ödemelerinde kullanılmaya başlıyor

apple pay webApple Pay, kahve veya uygulama satın alırken kullanılan bir ödeme yöntemi olmaktan çıkıp web’e açılıyor. Bu hafta yayınlanan iOS 10 ve 20 Eylülde yayınlanacak macOS Sierra ile Apple’ın mobil ödeme sistemi şirketin hem mobil hem de masaüstü cihazlarında kullanılabilecek.

Güncel işletim sistemlerinin yüklü olduğu bir iPhone, iPad veya Mac’e sahip olanlar, katılımcı sitelerden birinde alışveriş yaparken “Apple Pay ile ödeme yap” seçeneğine tıklayarak alışverişlerinin bedelini ödeyebilecek. Kullanıcılar satın alma işlemlerini Touch ID parmak izi tarayıcısı aracılığıyla doğrulayabilecek. Apple Pay web üzerinde sadece Safari internet tarayıcısında kullanılabilecek. Masaüstünde ödeme yapanların süreci iPhone, iPad veya Apple Watch’a taşımaları için Devamlılık özelliğini aktif hâle getirmeleri gerekiyor.

Apple Pay web macerasına küçük adımlarla başlayacak

Apple Pay web yolculuğuna kısıtlı bir kapsama alanıyla başlayacak. Time Inc. ve Wayfair gibi şirketler platformu destekleyeceklerini daha önceden açıklamışlardı. Shopify ve Stripe gibi arka plan ödeme servisleri de Apple Pay’i daha küçük ölçekli mağazalara taşıyacak. Ancak her çevrim içi mağazada Apple Pay’i ilk günden itibaren bir ödeme seçeneği olarak görmek mümkün olmayacak.

Mobil ödeme sistemlerin kapsama alanını fiziksel mağazalardan web’e taşımak biraz yavaş bir süreç olacak gibi gözüküyor. Bu alandaki yegane oyuncunun da Apple olmadığını belirtmek gerekiyor. Google da geçtiğimiz hafta rakip servisi Android Pay’in mobil web üzerinde yapılacak ödemelerde kullanılabileceğini açıklamıştı. Ancak şirket platformun masaüstünde kullanımı için bir takvim vermemişti.

Tıpkı Apple gibi, Google da desteğini kendi tarayıcısı olan Chrome ile sınırlı tutacak. Ödeme platformlarının kullanımının sınırlanması, her iki şirket için de sistemlerin benimsenmesini yavaşlatacak bir hamle olarak değerlendirilebilir. Bu yaklaşımın iki şirkete de somut avantaj sağlamayacağını söylemek de yanlış olmayacaktır. Apple Pay, ABD’deki fiziksel mağazalardaki en popüler ödeme sistemi olsa da, Chrome tarayıcı pazar payı konusunda Safari’yi geride bırakmayı başarıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER