Teknoloji

Apple Pay işlemleri yüzde 500 oranında artış gösterdi

apple pay
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple payMobil ödeme sistemleri teknoloji şirketleri sırasında oldukça moda, ancak bunların ne kadar başarılı oldukları tartışılır. Ancak söz konusu Apple olunca, şirketin ödeme sistemi Apple Pay’in epey başarılı olduğu son rakamlardan anlaşılıyor.

Eylül ayında biten finans raporunun sonuçlarının tartışıldığı telekonferansta konu Apple Pay’e de geldi. Cupertino şirket, Apple Pay ile yapılan satın almaların üçüncü çeyrekte yıldan yıla yüzde 500 oranında artış gösterdiğini kaydetti. Aslında eylül ayı içinde, Apple’ın 2015 mali yılında gerçekleştirdiğinden daha fazla işlemin gerçekleştiği de kaydedildi. Henüz dünyanın birçok noktasında var olmayan, bununla birlikte var olduğu ülkelerde de mağaza yaygınlığı yavaş yavaş artan temassız ödeme sistemi için bu performans hiç de kötü görünmüyor. Apple, artışa neyin tetiklediğini söylemiyor, ancak popülarite artışının ötesinde birçok faktör bulunuyor.

Apple Pay’in büyümesindeki en önemli bileşenlerden bir tanesi bölgesel büyüme. Apple Pay’in Çin’de faaliyete geçmesi yaygınlığın artmasına büyük katkıda bulundu. Bununla birlikte Avustralya, Kanada, Asya ve Avrupa’nın çeşitli ülkeleri gibi önemli pazarlarda da genişleme istikrarlı şekilde sürüyor.

Apple Pay’i 2015 mali yılının neredeyse geneli boyunca kullanmak için iPhone 6 veya iPhone 6 Plus gibi üst sınıf Apple telefonlarından bir tanesini tercih etmek gerekiyordu. Ancak geçen mart ayında çıkan iPhone SE, bunun yanı sıra daha eski iPhone modellerinin ucuzlaması gibi faktörler de destekleyen cihaz sayısının artmasına büyük katkıda bulundu. Bu arada iPhone 5 veya iPhone 5s sahibi olup, bunlarla Apple Watch kullananların da Apple Pay’den, akıllı saatleri yardımıyla yararlandığını hatırlatmak gerek.

Apple Pay büyümeye devam edecek

Görünüşe göre, Apple Pay’in büyümesi en azından kısa vadede sürecek gibi görünüyor. Ödeme sistemi ekim ayında Japonya ve Rusya’da da faaliyete geçti. Ayrıca aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke Apple’ın mobil ödeme sistemini bekliyor. Türkiye gibi, hem akıllı telefonlara (özellikle iPhone’lara) hem de kredi kartıyla alışverişe meraklı ülke epey büyük potansiyel barındıran bir pazar gibi görünüyor.

Apple’ın büyümekte olan mobil ödeme endüstrisinde liderliğe sahip olup olmadığı tartışmaya açık. Şirket en son işlem rakamlarını açıklamıyor. Öte yandan Samsung ise geçtiğimiz ağustos ayında kendi servisi üzerinden 100 milyon ödeme yapıldığını açıklamıştı. Ancak yapılan işlemlerin içeriğini bilmiyor olmak, yaratılan hacim bazında karşılaştırma yapmayı, önde olanın kim olduğunu belirlemeyi güçleştiriyor.

Bu arada bir de Google’ın mobil ödeme sistemi Android Pay var. O servis biraz daha arkalardan geliyor ve yavaş büyüyor. Geçtiğimiz mayıs ayında Büyük Britanya ile ABD dışındaki ilk açılımını yapan bu servisin kart desteği de rakiplerinin gerisinde görünüyor.

İLGİLİ HABERLER