Teknoloji

Apple patent trolüne 533 milyon dolar ödemekten kurtuldu

apple covid-19 satın alma

apple patentApple patent trollerinin popüler hedefleri arasında yer alıyor. Sıklıkla patent ve telif hakkı davalarıyla karşı karşıya kalan şirket, bu davalar nedeniyle epey baş ağrısı çekebiliyor. Apple kendisine baş ağrısı veren bir davada iki yılın ardından mutlu sona ulaşmış gibi görünüyor.

Bundan iki yıl önce Apple’ın Smartflash isimli küçük bir teknoloji şirketine iTunes’ta kullandığı patentler nedeniyle 533 milyon dolar ödemesine hükmedilmişti. Bu karara bir üst mahkemede itiraz eden Apple, istediğini almayı başardı. Apple’ın itirazını değerlendiren mahkeme heyeti, jürinin aldığı tazminat kararını yok saydı. Cupertino merkezli şirket, Smartflash tarafından kopya koruma, ödeme sistemleri ve depolama patentlerini iTunes’ta izinsiz olarak kullanmakla suçlanmıştı.

Üç yargıçtan oluşan üst mahkeme heyeti, Smartflash’ın patentlerinin çok “soyut” olduğuna ve gerçek bir icadı tanımlamak için yeterli olmadığına hükmetti. Smartflash, savlarını 10 yılı aşkın bir süre önce patentlerdeki teknolojilerle ilgili olarak bir Apple yöneticisine brifing verdiği iddiasına dayandırmıştı.

Apple patent trolüyle mücadelesinde en büyük rakibinden de destek görmüştü

533 milyon dolarlık tazminat kararında değişikliğe gidileceğine dair işaretler daha önce gelmişti. 2015’te tazminat bedelinin tekrar görüşülmesi üzerine bir mahkeme kararı alınmıştı. Apple, Smartflash ile olan mücadelesinde akıllı telefon pazarındaki en büyük rakibi olan Samsung’dan da destek görmüştü.

İLGİLİ HABERLER