Teknoloji

Apple iPhone üretimini ABD’ye taşımayı değerlendiriyor

iphone 7 plus inceleme

apple iphoneApple’ın üretim ortaklarıyla iPhone üretimini ABD’ye kaydırmak için görüşmeler yaptığı söyleniyor. İddiayı Japon gazetesi Nikkei gündeme taşıdı. Gazetede yer alan habere göre, Apple iPhone üretimi konusunda en büyük iki iş ortağı olan Foxconn ve Pegatron ile konuyu değerlendiriyor. Foxconn’un konuya daha sıcak yaklaştığı, Pegatron’un ise maliyet kaygıları nedeniyle ABD’de üretime gönülsüz olduğu belirtiliyor.

Nikkei’de yer alan habere göre, Apple üretim ortaklarıyla konuyu değerlendirmeye geçtiğimiz haziran ayında başladı. Yani Donald Trump ABD Başkanı seçilmeden önce Apple konuyu gündemine almıştı. Ancak yine de, Cupertino merkezli şirketin böyle bir hamleyi değerlendirmesinde Trump’ın daha önce Apple ile ilgili yaptığı yorumların etkili olmuş olabileceği düşünülüyor. Trump, geçtiğimiz ocak ayında yaptığı bir konuşmada “Apple’a lanet olası bilgisayarlarını ve diğer şeylerini başka ülkeler yerine ABD’de ürettireceğiz.” şeklinde konuşmuştu.

Apple iPhone üretimini ABD’ye taşırsa maliyetler yüzde 50 oranında artabilir

iPhone üretimini ABD’ye taşımak, Apple adına maliyetli bir girişim olabilir. Nikkei’nin kaynaklarına göre, taşımayla birlikte iPhone üretim maliyetleri yüzde 50 oranında artabilir. Apple’ın bileşen tedarikçilerinin önemli bir kısmının da Asya’da olması nedeniyle bu hamle şirket adına pek makul görünmüyor.

Benzer bir hamleyi daha önce Motorola gerçekleştirmiş, ancak bu deney maliyetler nedeniyle fabrikanın kapatılması nedeniyle 2014’te son bulmuştu. Apple, 2013’te Mac Pro üretimini ABD’ye taşıma kararı almış ve bunun için 100 milyon dolar yatırım yapmıştı. Ancak söz konusu iPhone olunca üretimi ABD’ye taşımanın çok daha zorlu bir iş olacağı görülüyor.

İLGİLİ HABERLER