DosyaManşetler

Apple iPhone SE ve iPad etkinliği: Neler bekliyoruz?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple iphone se etkinlik

Apple, bir sonraki etkinliğini 21 Mart Pazartesi günü düzenleyecek. Şirketin bu etkinlikte yeni bir iPhone ve iPad tanıtmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Yeni Apple Watch kayışlarının da telefon ve tablete eşlik etmesi bekleniyor.

Söz konusu ürün ve aksesuarlar, Apple’ın 21 Martta gerçekleştireceği etkinliğin geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen tanıtımın devamı niteliğinde olacağı izlenimini oluşturuyor. Apple, eylül ayındaki etkinlikte iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ı, iPad Pro’yu, yeni Apple Watch tasarımlarını tanıtmıştı. 21 Mart etkinliğinde ise Apple’ın boyutları “biraz” küçültmesi öngörülüyor. 4 inç ekranlı iPhone, daha küçük bir iPad Pro, yeni Apple Watch kayışları ve iOS 9 için hazırlanan güncellemenin etkinlik kadrosunu oluşturacağı tahmin ediliyor. Etkinliğe dair beklentileri sizler için sıraladık.

Daha küçük iPhone

Son zamanlarda yaygın eğilim büyük telefonlardan yana olsa da, Apple “küçük” olarak nitelenebilecek telefonlar üretmekten henüz vazgeçmiş değil. Çok sayıda analist ve yayın kuruluşuna göre, Apple’ın 2013 çıkışlı iPhone 5s’ten sonraki 4 inç ekranlı ilk akıllı telefonu 21 Martta resmiyet kazanacak. Daha öncesinde iPhone 5SE veya iPhone 6C olarak anılan telefonun iPhone SE adıyla raflardaki yerini alması bekleniyor.

iphone-5s-inceleme-00030

Apple iPhone SE ile 4 inç ekrana geri dönse de, bu söz konusu cihazın giriş seviyesinde ve ucuz olacağı anlamına gelmiyor. Yeni 4 inç iPhone’un iPhone 5s’inkine benzer bir kasada iPhone 6 ve 6s özelliklerini sunması bekleniyor.

iPhone SE’de, tıpkı iPhone 6s’te olduğu gibi, A9 işlemci bulunması öngörülüyor. Akıllı telefonun kameraları ise iPhone 6’dan geliyor. 8 megapiksel arka kameraya 2 megapiksel ön kamera eşlik ediyor. Touch ID parmak izi sensörünün ve NFC’nin varlığı sayesinde iPhone SE’nin Apple’ın mobil ödeme sistemi Apple Pay’i desteklemesi de bekleniyor. Apple’ın iPhone 6s ve 6s Plus ile sunduğu 3D Touch’ın ise yeni cihazda bulunmasına ihtimal verilmiyor.

Apple’ın 4 inç iPhone tasarımını iPhone 5s’ten biraz uzaklaştırıp iPhone 6 ve 6s’e daha yakın bir çizgiye getirmesi bekleniyor. Dolayısıyla iPhone 6 ve 6s’teki yuvarlatılmış görüntüyü sağlayan köşelerde kavis yapan camın iPhone SE’nin ön yüzünde de boy göstermesi muhtemel gözüküyor. Diğer tasarım unsurlarının ise iPhone 5 ve 5s’i andırabileceği belirtiliyor. Apple’ın iPhone SE’yi roze altın, altın rengi, uzay grisi ve gümüş renk seçenekleriyle satışa sunması öngörülüyor.

Geriye bir tek soru kalıyor: iPhone SE’nin fiyat etiketinde ne yazacak? Bazı kaynaklar, yeni cihazın ürün gamında iPhone 5s’in yerini alacağını belirtiyor. iPhone 5s’in 16 GB depolama alanına sahip versiyonu ülkemizde Apple tarafından 1999 TL karşılığında satılıyor. Bazı kaynaklar ise iPhone SE’nin iPhone 6’ya karşı bir alternatif olabileceğini iddia ediyor. iPhone 6 ise ülkemizde 2699 TL’den başlayan fiyatlar karşılığında satılıyor. Şirketin nasıl bir tutum izleyeceği henüz bilinmese de, iPhone SE’nin Türkiye’ye 2000 TL civarında bir fiyat etiketiyle gelmesi muhtemel gözüküyor.

Daha küçük iPad Pro

iPad Air için sırada neyin olduğu da 21 Mart itibarıyla gün yüzüne çıkacak. Apple’ın etkinlikte 9.7 inç ekranlı yeni bir iPad tanıtmasına neredeyse kesin gözüyle bakılsa da, tabletin Pro serisinde konumlandırılacağına dair haberler son dönemde daha sık gündeme geliyor.

Pro serisi içinde olması beklenen yeni tabletin Pro serisine özgü özellikleri de barındırması öngörülüyor. Dört hoparlör, kalem desteği, ek RAM ve daha hızlı bir işlemcinin 128 GB kapasiteyle birlikte sunulması bekleniyor. Bunlara ek olarak, tabletin kenarında bulunan girişle klavye kapak bağlantısının da mümkün hâle geleceği düşünülüyor. Klavye bağlantı noktası, iPad Pro’yu diğer iPad’lerden ayıran en önemli özelliklerden biri olma niteliğini taşıyor.

ipad-pro-uc-ay-izlenimler-1

Dolayısıyla ortaya çıkacak sonucun şimdikinden daha güçlü bir 9.7 inç iPad olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Apple, söz konusu tableti Pro serisine yerleştirdiği takdirde Air serisinin akıbetinin ne olacağı ise merak ediliyor. Serinin, sürdürülmesi durumunda, Apple’ın üst sınıf ve giriş seviyesi tabletleri arasında bir tür tampon bölgeye dönüşmesi muhtemel gözüküyor.

Yeni Apple Watch kayışları

Apple Watch’un satışa sunulmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmiş olsa da, yeni nesil Watch için biraz daha beklemek gerekecek gibi gözüküyor. Apple’ın 21 Mart etkinliğine yeni Watch kayışlarıyla birlikte gelmesi ise beklentiler içinde yer alıyor. Şirketin renk seçeneklerini artırması ve Hermes gibi büyük moda markalarıyla işbirliğine gitmesi ihtimaller arasında değerlendiriliyor. Apple’ın etkinlikle eş zamanlı olarak watchOS 2.2 sürümünü de yayınlayabileceği belirtiliyor. Söz konusu güncellemenin Apple Harita kullanımını iyileştirmesi ve tek bir iPhone’a birden fazla Apple Watch eşleştirmeyi mümkün kılması bekleniyor.

apple-watch-inceleme-00050

Yeni Apple Watch’un duyurusu içinse önümüzdeki eylül ayı işaret ediliyor. Apple’ın Apple Watch için nasıl bir yenileme takvimi oluşturduğu şu an için belirsizliğini koruyor.

iOS 9.3

iOS 9.3, işletim sistemi için büyük bir güncelleme niteliği taşımasa da, bazı önemli yenilikleri beraberinde getiriyor. iPhone ve iPad ekranlarının gece gözleri yormasını engellemek için geliştirilen Night Shift (Gece Vardiyası), Touch ID ile koruma altına alınabilen notlar oluşturma gibi özellikler güncellemenin getirecekleri arasında bulunuyor. iOS 9.3, iPad’in eğitim amaçlı kullanımını geliştirecek özellikler de sunacak.

İLGİLİ HABERLER