Teknoloji

Apple iPhone değişim programına bozuk ürünleri eklemeye hazırlanıyor

bozuk iphone
Görsel: The Verge

Apple yurt dışında bir süredir iPhone değişim programı yürütüyor. Bu programın geçen yıl çıkarılan iPhone Yükseltme Programı’ndan biraz farkı var. İlkinde müşteriler eski iPhone’larını veya herhangi bir markayı taşıyan akıllı telefonlarını Apple’a veriyor ve bunun karşılığında daha yeni bir iPhone satın alırken harcamak amacıyla hediye kartı alıyor. Appel şu an için çatlamış ekranlı veya bunun dışında kamera veya benzeri bölümlerde önemli hasarlara sahip iPhone için değişim imkanı tanımıyor, ancak 9to5Mac’in belirttiğine göre bu durum değişmek üzere.

Bu hafta itibarıyla Apple’ın en azından yurt dışında ekranı, kamerası veya düğmeleri bozulmuş iPhone’ları da değişim programına kabul edeceği söyleniyor. Haberde hasarın mantık sınırları dahilinde olmasına dikkat edilecek. Yani eğer telefonun üstünden bir kamyon geçmişse veya balkondan aşağı atılmışsa, bunların değişim programından yararlanması olası görünmüyor. Müşterilerin bu tarz hasarlı iPhone 5s’ler için 50 dolar, iPhone 6’lar için 200 dolar ve iPhone 6 Plus’lar için de 250 dolarlık değişim bedeli alacağı söyleniyor. Bu rakamlar telefonun sahip olduğu depolama alanı kapasitesine göre değişebilir.

Apple bu değişim programına eklediği bu özellikle programın müşteriler açısından daha cazip hâle gelmesini umuyor. Ekranı çatlamış iPhone’ları kullananlar, bu şartlarda değişim programından yararlanma noktasında daha istekli olabilirler.

Ayrıca Apple’ın Apple Store çalışanlarına iPhone’ların ekranına ekran koruyucu film ve benzeri aksesuarları yapıştırma veya yerleştirmeye izin vereceği de söyleniyor. Geçmişte Apple bu tarz hareketleri kendi çalışanlarının yapmasına izin vermiyordu. Hatta çoğu Apple mağazasında ekran koruyucu film bulmak pek mümkün olmuyordu. Aslına bakarsanız, iPhone’lara ekran koruyucu film takmak gereksiz ve ekrandan elde edilen görsel zevki gölgeleyen bir hareket, ancak Apple’ın bu konuya bakışını değiştirmiş olması hatırı sayılır büyüklükteki bir iPhone müşterisinin hoşuna gidecektir.

Apple’ın iPhone değişim programı henüz Türkiye’de uygulanmıyor. Ancak Apple’ın artık Online Store ve kendi Apple Store’larıyla Türkiye’de faaliyet gösterdiğini göz önünde bulundurursak, kısa veya orta vadede Türkiye’deki iPhone, Android, Windows veya diğer akıllı telefon sahiplerinin de ellerindeki eskimiş telefonları getirip yerine yeni bir iPhone satın almak için hediye kartları alabildiği programdan yararlanmaya başladığını görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER