Teknoloji

Apple iPhone’u daha ucuza satmak istiyor

apple iphone

apple iphoneAralarında Türkiye’nin de bulunduğu çoğu ülkede iPhone satın alınabilecek en pahalı akıllı telefon olma özelliğini taşıyor. iPhone’un fiyatı Apple’ın büyüme göstermek istediği Çin, Hindistan gibi belirli pazarlarda engelleyici rol üstlenebiliyor. Açıkça görülüyor ki, şirket de bu problemin farkında.

Apple CEO’su Tim Cook herhangi bir işaret vermese de, Hindistan’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Apple’ın daha ucuz iPhone yapmayı değerlendirebileceğini söyledi, ancak şirketinin önceliğinin kaliteli ürünler satmak olduğunun altını çizmekten de geri durmadı.

Cook’un katıldığı bir röportajın sunucusu iPhone’un pahalı olduğunu, durumun dolar bazında bile böyle olduğunu, çünkü Hindistan’da birçok verginin alındığını, ayrıca ABD’deki iPhone’larda bulunan tüm işlevlerin bulunmadığını kaydetti. Sonuç olarak Hindistan’daki bir iPhone’un ABD’dekinden daha pahalı ve az işlevsel olduğunu kaydeden sunucu, ülkedeki satın alma gücünün da ABD’dekinden düşük olduğunu da ekledi.

Apple CEO’su ise cevap olarak, yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülüklerin, vergilerin ve bu tarz unsurların olduğunu, bunların maliyeti artırdığını ve fiyatı çok yükselttiğini kaydetti. Hindistan’daki kârlılıkların daha düşük olduğunu, buna rağmen fiyatların yüksek olduğunun farkında olduğunu da ekledi.

Zamanla fiyatları belirli bir dereceye kadar düşürmek için bazı şeyler yapmak istediklerini, bu nedenle bazı unsurları değerlendirdiklerini dile getiren Cook, yapmayacakları tek şeyin ise kalite çıtalarını düşürmek olduğunun altını çizdi.

Bu açıklama Apple’ın bazı pazarlarda iPhone’un fiyatını aşağı çekerek daha rahat satın alınabilir hâle getirmeyi değerlendirdiğine bir işaret şeklinde yorumlanabilir. Bunu yapmanın bir yolu Hindistan ve benzeri pazarlarda daha eski Apple iPhone modellerini daha düşük fiyatlardan satmak ki, Apple bunu zaten sadece gelişmekte olan ülke pazarlarında değil, birçok pazarda deniyor.

Bu arada Apple’ın Hindistan ve benzeri pazarlarda yenilenmiş iPhone’ları da satması söz konuus olabilirdi. Ancak Hindistan yönetimi Apple’ın bu ülkede sözü edilen iPhone modellerini satmasına yasak getirmişti.

Şu an için Apple iPhone SE, yani yeni tanıtılan 4 inç ekranlı akıllı telefon Apple’ın ürün serisi içindeki en ucuz model olma özelliğini taşıyor. Apple yeni iPhone modelleri çıkardıkça bu modelin fiyatı da aşağı doğru inecektir. Cook, Apple’ın çok düşük fiyat segmentlerinde rekabet etmeyeceğinin altını bir kez daha çiziyor, yine de, gelecekte iPhone fiyatlarının biraz daha aşağı indiğini görmek mümkün olabilir.

Cook, Hindistan’daki tüketicilerin de iPhone’a ABD’dekine benzer bir fiyattan sahip olmasını istediğini söylüyor. Ayrıca kullanıcı deneyiminin de bütün servisleri kapsayacak şekilde olmasını arzuladığını sözlerine ekliyor.

Türkiye’de de iPhone pahalı ve Hindistan’dakine benzer şekilde vergi oranları çok yüksek. Hindistan’da işaret edilene benzer şekilde Türkiye’de de iPhone’ların fiyatlarının indiğini görür müyüz, bunun cevabını zamanla alacağız. Şu an için güncel iPhone deneyimine sahip olmak için iPhone SE’yi tercih etmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER