Manşetler

Apple iPhone 5S üç yeni renkle geldi

Apple’ın beklenen diğer iPhone modeli iPhone 5S de nihayet tanıtıldı. Telefonu tanıtan Phil Schiller şimdiye kadar yapılmış en ileri düşünceli telefon olarak nitelendirdiği iPhone 5S’in gümüş, uzay grisi ve altın olmak üzere üç farklı versiyonu bulunacak.

iphone-5s-renkler-100913

iPhone 5S’te de 4 inç Retina ekran bulunurken 64-bit Apple A7 işlemci ile yepyeni bir kapı açılıyor. Bu sayede iPhone 5S, 64-bit işlemcili ilk ve tek akıllı telefon unvanını ele geçiriyor. Masaüstü sınıfı mimariye sahip olan bu işlemci 1 milyardan fazla tranzistör ve 100 mm kare plaka boyutu içeriyor. Open GL ES3.0 desteği sayesinde daha yüksek oyun performansı da sunacak iPhone 5S, eski 32-bit uygulamaları çalıştırmaya devam edecek. Bu arada XCode’un 64-bit desteği barındırması sayesinde yazılım geliştiricileri uygulamalarını kolaylıkla 64-bit uyumlu hâle getirebilecek.

Öte yandan Apple A7 işlemcisinin içinde M7 adlı bir hareket odaklı yan işlemci de bulunacak. Bu bileşen sayesinde hareket bilgileri sürekli izlenecek, yeni nesil sağlık ve egzersiz uygulamalarına kapı açılacak. Nike+ Move adı verilen bir uygulama bu yeniliklerden yararlanan ilk uygulamalardan biri olacak; A7, M7 ve GPS gibi donanımlardan yararlanarak sağlığınızı yakından takip etmenizi sağlayacak, ayrıca Nike Fuel puanları toplayıp Game Center ile entegre olacak.

iphone-5s-uc-renk-100913

iPhone 5S’in içindeki batarya 10 saate kadar 3G şebekesi üzerinde telefon görüşmesi, 8 saate kadar 3G şebekesi üzerinde web’de gezinme, 10 saate kadar Wi-Fi ile web’de gezinme, 10 saate kadar video izleme, 40 saate kadar müzik dinleme ve 250 saate kadar bekleme gibi imkanlar sunuyor.

iphone-5s-kamera-100913iPhone 5S’in yepyeni bir kamera sistemi bulunuyor. Apple tarafından geliştirilen lens beş elementli ve F2.2 diyafram açıklığına sahip. Her bir piksel de 1.5 mikron ile daha yüksek kenar uzunluğuna sahip. Apple da HTC gibi daha büyük piksellerin daha iyi fotoğraflar ortaya çıkaracağını düşünüyor. Kamera uygulaması beyaz dengesi, pozlama gibi değerler yardımıyla 15 farklı alanla dinamik yerel tonlama haritası ve otomatik odaklama matris ölçümü gibi işlemleri otomatik olarak yapıyor.

True Tone adlı yeni çift LED flaş beyaz renkli soğuk ve sarı renkli sıcak olmak üzere iki farklı ışık yardımı sağlarken otomatik görüntü sabitleme sistemi de kameranın özellikleri arasında bulunuyor. Burst modu da saniyede 10 karenin art arda çekilmesini sağlarken slow-motion özelliği de 120 fps’lik hareketli çekimlerin yapılmasını mümkün kılıyor. iPhone 5S 120 fps çekimi 720p HD çözünürlükte yapıyor. Bu arada yine 28 megapiksel çözünürlükte panoramik fotoğraflar çekilebiliyor.

iphone-5s-ana-ekran-tus-yeni-100913

Apple iPhone 5S yepyeni bir ana ekran tuşuyla geliyor. Bu ana ekran tuşunda yıllardır gördüğümüz yuvarlak köşeli kare işareti bulunmuyor. Safirden yapılmış olan bu tuş çizilmezlik özelliği de taşıyor. Bu yeni tuş TouchID adı verilen yeni bir güvenlik sisteminin çalışmasını sağlayacak sensörü içeriyor. TouchID’nin varlığı sayesinde parmağınızı ana ekran tuşuna dokundurarak cihazın ekran kilidini açabileceksiniz. Ayrıca iTunes Store üzerinden multimedya içeriği veya uygulama satın almaları da TouchID üzerinden alınabilecek. Ayrıca TouchID birden fazla parmak izinin kaydını da tanıyabilecek.

iphone-5s-touch-id-100913

iPhone 5S’in 16 GB, 32 GB ve 64 GB’lık versiyonları bulunacak ve bunların ABD için sözleşmeli ön ödeme fiyatları 199 dolar, 299 dolar ve 399 dolar olacak. Bu arada iPhone 5S için 39 dolarlık fiyata sahip ve farklı renklerde çeşitli kılıflar da çıkarılacak.

iPhone 5S 20 Eylülde ABD, Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Japonya, Singapur ve Büyük Britanya’da piyasada olacak. Aralık sonuna kadar 100 ülkede 270 farklı mobil operatörle birlikte satışa sunulmuş olacak.

Apple iPhone etkinliğini canlı takip edin.

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER