Manşetler

Apple iPad için bölünmüş pencere özelliğini WWDC’de gösterebilir

Görsel: 9to5Mac
Görsel: 9to5Mac

Büyük ekranlı “iPad Pro” cihazıyla ilgili dedikodular aylardır ortalıkta dolaşıyor ve şimdi gelecekte beklenen bu iPad ile ilgili detayları en iyi Apple kaynaklarından biri aracılığıyla öğreniyoruz.

9to5Mac sitesinde Mark Gurman’a göre, Apple bu yılın sonlarına doğru, muhtemelen son birkaç yıldır iPad’lerin yeni versiyonlarının çıktığı zaman penceresi içinde 12 inç ekranlı iPad çıkarmaya hazırlanıyor. Gurman zamanlama hakkında net bilgi vermedi, ancak daha önce çıkan haberler Apple’ın beklenen cihazın üretimine eylül ayına kadar başlamayacağını işaret ediyordu. Eğer Apple ekim ayında düzenleyeceği etkinliğinde iPad Pro’yu tanıtırsa, bu durumda ilk zamanlarda iPad Pro’yu piyasada bulmak kolay olmayabilir.

Daha büyük ekranlı iPad ile birlikte uzun zamandır dillendirilen yazılım değişiklikleri de gelecek gibi görünüyor. Gurman’ın haberinde Apple’ın, kullanıcılara uygulamaları yan yana açmalarına izin verecek bölünmüş ekran modunun hazırlıklarını yaptığı belirtiliyor. Bu özellik birkaç hafta sonra gerçekleştirilecek WWDC etkinliğinde tanıtılabilir. Ancak haberin kaynakları bu işlevin açılış toplantısının ötesine de atılabileceği noktasında uyarıyor.

Bölünmüş ekran özelliği daha büyük ekranlı iPad için tasarlanıyor gibi görünse de, Apple bu işlevi muhtemelen iPad Air’a da getirecektir. Aslında Apple’ın bunu geçen yılın WWDC etkinliğinde gösterip iPad Air’da yer vereceği düşünülüyordu, ancak şirket yeteri kadar hazır olmadığına karar vermiş olmalı ki, gösterim planlarını rafa kaldırdı. O zamandan beri bölünmüş ekran özelliğiyle ilgili bir şey görmedik. Araya Apple Watch’un hazırlanması, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’a özel iOS 8 düzenlemeleri gibi işler girince de bir kenara itilmiş olmalı. Bu özelliğin taslak niteliğindeki bir versiyonu geçen yıl iOS 8’in beta sürümüne gizlenmiş, bu durum Apple’ın söz konusu işlevi WWDC için hazır hâle getirmeye çalıştığı düşünülmüştü.

Bölünmüş ekran işlevinin nasıl çalışacağıyla ilgili olarak da çeşitli bilgiler mevcut. Görünüşe göre uygulamalar ekranın üçte biri, yarısı veya üçte ikisinde çalışacak, bu durum uygulamanın desteklediği modlara göre ayarlanacak. Ayrıca tek bir uygulamanın farklı oturumlarını da bölünmüş pencereler içinde göstermek mümkün olacak. Örneğin iki farklı Safari sekmesini yan yana açabileceksiniz.

Çalışmaları sürdürülen bir diğer yazılım özelliğinin de çoklu kullanıcı desteği olduğu belirtiliyor, iPad sahiplerinin uzun zamandır bu özelliği aradığı biliniyor. Daha büyük ekranlı iPad’in daha çok dizüstü bilgisayarların yerini alacak bir cihaz gibi düşünülüyor, bu nedenle Apple’ın birden fazla aile üyesinin aynı cihazı farklı hesaplarla kullanmalarına izin vermesi mantıklı bir adım olacaktır. Daha büyük ekranlı iPad ve yazılımdaki değişiklikler birlikte değerlendirildiğinde Apple’ın Microsoft’un Surface cihazlarına rakip bir cihazla karşımıza çıkacağını da söyleyebiliriz.

Daha fazla bilgi için WWDC’yi beklememiz gerekiyor. Detaylar zamanı geldiğinde Teknoblog’da olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER