Dosya

Apple iPad Air 2 ve iPad Air karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ipad-air-2-vs-ipad-air

Artık her ekim ayı, yeni bir iPad anlamına geliyor. Apple geçtiğimiz yılın ekim ayında piyasaya sürdüğü iPad Air’i bir yılın ardından güncelleyerek iPad Air 2’yi de görücüye çıkardı. iPad Air satışını da sürdürecek olan şirket, potansiyel müşterilerine birden fazla seçenek sunmuş olacak.

Halihazırda iPad Air’in oldukça tatmin edici bir performans sunduğu ve en son yazılım olan iOS 8’e uygun olduğu göz önüne alınınca akıllara mevcut iPad Air sahipleri için iPad Air 2’nin ne kadar heyecan verici olduğu sorusunu getiriyor. Bu sorunun cevabını bulmak için iki cihazın benzerliklerini ve farklılıklarını sıraladık.

Tasarım

iPad Air 2 tasarım bakımından orijinal iPad Air’e bir hayli benzese de, daha ince bir kasaya sahip. Apple 6.1 mm. kalınlığındaki kasasıyla iPad Air 2’nin halihazırdaki en ince tablet olduğuna dikkat çekiyor. Alüminyum kaplı kasa için altın rengi, uzay grisi ve gümüş olmak üzere üç farklı renk seçeneği sunuluyor.

iPad Air’in sadece Wi-Fi bağlantılı versiyonu 169.5 x 240 x 7.5 mm.’lik ölçülere ve 469 gram ağırlığa sahipken, iPad Air 2 169.5 x 240 x 6.1 mm.’lik ölçüler ve 437 gramlık ağırlığıyla raflardaki yerini alacak. Bu da iPad Air 2’nin selefine kıyasla hem daha ince hem de biraz daha hafif olduğu anlamına geliyor.

Ekran

iPad Air 2’de de orijinal iPad Air’de olduğu gibi 2048 x 1536 piksel çözünürlüğünde 9.7 inç’lik bir ekran bulunuyor. Ancak tabletin kalınlığındaki düşüşü sağlamak amacıyla Apple, katmanlı bir ekran kullanma ve katmanlar arasındaki hava boşluklarını çıkartma yolunu seçmiş. Söz konusu teknoloji yeni olmasa da, eskiye kıyasla daha iyi bir görüntü deneyimi sağlayacağı düşünülüyor.

Ekranın üstünde bulunan yansıma önleyici kaplamanın ise parlamayı yüzde 56 oranında azalttığı söyleniyor. iPad Air 2’nin piksel yoğunluğu selefininki gibi 264 ppi olsa da, kullanıcılarına daha iyi bir görüntü deneyimi yaşatacağa benziyor.

Touch ID

Apple’ın sunduğu en önemli yeniliklerden birisi de parmak izi tarayıcısı Touch ID’nin iPad’e eklenmesi oldu. 2013’te iPhone 5s ile ortaya çıkan ve 2014 model iPhone’larda da bulunan Touch ID’nin iPad’e gelişini ”sürpriz” olarak nitelemek ise pek mümkün değil.

Touch ID Home tuşunun yerini aldığı için tasarımda herhangi bir farklılığa yol açmıyor, ancak cihaz sahipleri için ekstra güvenlik anlamına geliyor. Kullanıcılar uygulama, film veya müzik indirirken sadece parmaklarıyla Touch ID’ye dokunarak kimlik doğrulaması yapabiliyor.

İşlemci ve Donanım

Apple iPad Air ile iPad Air 2 arasındaki en kestirilebilir farklardan birisi de işlemci konusunda kendisini gösteriyor. iPad Air’in A7 işlemcisi iPad Air 2’de yerini A8x işlemciye bırakıyor. Apple bu işlemcinin özellikle iPad Air 2 için tasarlandığının altını çizerken, A8x iPad Air’in A7 işlemcisine kıyasla çeşitli güç iyileştirmelerini de beraberinde getiriyor.

Tıpkı A7 gibi, 64-bit olan A8x, selefinden yüzde 40 daha yüksek bir işlemci performansı sergilerken, 2,5 kat daha iyi bir grafik performansı sunuyor. M8 işlemcisiyse hareket takibi, sensörlerin kalibrasyonu gibi görevlerin yerine getirilmesine katkıda bulunuyor. Yeni eklenen barometre sayesinde kullanıcılar yükseklik değişimlerinin kaydını iPad Air 2 ile tutabiliyor. iPad Air 2’nin pil ömrünün ise, yine selefi gibi, 10 saat olduğu söyleniyor.

Kamera

iPad Air 2’de kameraya ayrı bir önem veren Apple’ın hem yazılım hem de donanım konusunda önemli değişiklikler yaptığı görülüyor. 8 megapiksel yeni arka kamerayı Apple’ın A8x işlemciye yerleştirdiği görüntü sinyal işlemcisi destekliyor. Kamera ile burst, timelapse ve slow-motion modlarında video çekilebiliyor.

Orijinal iPad Air’de ise 5 megapiksel arka kamera bulunuyor. Her iki cihaz da 1.2 megapiksel ön kameralara sahip, ancak söz konusu kamera olduğunda iPad Air 2’in açık ara önde olduğunu belirtmek gerekiyor.

Depolama

Orijinal iPad Air’i 16, 32, 64 ve 128 GB dahili depolama seçenekleriyle satışa sunan Apple, iPad Air 2’de 32 GB seçeneğinin üstünü çiziyor. Şirket geçtiğimiz ay piyasaya sürdüğü iPhone 6 ve iPhone 6 Plus gibi, iPad Air 2 için de 16, 64 ve 128 GB olmak üzere üç dahili depolama seçeneği sunuyor.

[Görsel – Pocket-lint]

İLGİLİ HABERLER