Teknoloji

Apple iOS’te yer alan kilit açma hareketinin patentini aldı

ABD Patent ve Marka Ofisi, Apple’ın iOS’te kullandığı “Kilidi Açmak için Kaydır” başlıklı dokunmatik hareketinin patentini Cupertino şirketine verdi. Söz konusu hareketin patentinin alınması için gerekli başvuru ilk iPhone’un çıkışından bir yıl kadar önce yapılmıştı. Patent, cihazın kilidinin çözülmesi için daha önceden tanımlanmış ekran üstü dokunmatik hareketi temsil ediyor.

2005 Aralık ayında yapılan patent başvurusunun dosyasında Apple’ın iOS’ten sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Scott Forstall ile birlikte Imran Chaudri, Bas Ording, Feddy Allen Anzures, Marcel Van Os, Stephen O. Lemay ve Greg Christie gibi mühendislerin adları geçiyor. Başvuruda dokunmatik kontrolün iOS’te nasıl kullanıldığı çeşitli grafiklerle anlatılıyor. Bildiğiniz gibi iOS cihazlarının kilit ekranının alt kısmında yer alan dokunmatik sürgüyü parmağınızla sağa doğru çektiğinizde cihazın kilidi açılıyor ve kullanım için hazır hâle geliyor.

Apple’ın bu patenti almasıyla birlikte Android cihazlarında benzer bir sistem kullanan üreticiler patent davalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Yine de, farklı çözümler kullanan Android cihaz üreticileri yok değil. HTC ve Samsung’un Android cihazlarına bakarsak, bir tanesinin ekran kilidini açmak için bir halka, diğerinin ise kaydırılan bir plaka kullandığını görüyoruz. Bununla birlikte her ikisinin kilit açma mantığı grafiksel bir objenin parmakla kaydırılmasına dayanıyor. Apple’ın aldığı patent bunun için bir sorun doğurur mu, burası tam olara belli değil.

İlgili – 9 to 5 Mac

İLGİLİ HABERLER