Teknoloji

Apple iOS patentini Nokia ve IBM’e lisanslamış, Samsung’a lisanslama girişimi başarısız olmuş

Apple’ın patent portföyünü rakiplerinden para kapmak yerine onların donanım veya yazılımlarını mâliyetli ve zaman alıcı biçimde yeniden gözden geçirmelerine neden olmak amacıyla kullandığına dair düşüncenin tekrar gözden geçirilmesi gerekebilir. Şirket en azından bir tane arayüz elemanını rakiplerine lisanslamış. The Verge sitesinin ortaya çıkardığı bilgiye göre iOS’in “scrollback” (geri kaydır) özelliği hem Nokia hem de IBM’e lisanslanmış. Üstelik Apple Kasım 2010’da Samsung’a da benzer bir lisans teklifinde bulunmuş.

7469381 numaralı “scrollback” patenti internet tarayıcısına açık olan herhangi bir web sitesinin sınırları dışına doğru kaydırma hareketi yapıldığında karşılaşılan damalı arka planı tanımlıyor. Apple’ın Samsung Galaxy cihazlarına yönelik olarak açtığı davada bu patentin bahsi de geçiyor. Üstelik Cupertino şirketinin avukatları bu patenti Samsung cihazlarına ABD’de ihtiyati tedbir koydurmak amacıyla açtıkları davada da kullandı. Söz konusu ihtiyati tedbir talebi geçen hafta içinde reddedilmişti.

Apple’ın “scrollback” konseptini geçtiğimiz temmuz ayında Nokia’ya lisansladığı iddia ediliyor. Her iki şirket o tarihlerde devam etmekte olan davada uzlaşmış ve aralarında bir çapraz lisans anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma kapsamında Apple Finlandiyalı şirkete miktarı açıklanmayan bir telif ücreti ödemişti.

Samsung’un söz konusu teknolojinin lisansını neden almadığı ya da neden alamadığı henüz belli değil. Steve Jobs’un her iki şirket arasında pazarlıklar için kapı açtığı söyleniyor. Ancak sonrasında pazarlıklar, her iki şirket arasında sıkı bir tedarik zinciri ilişkisi olsa da, kesilmişti. Apple’ın “scrollback” teknolojisi için çok para istemiş olması başarısızlığın bir sebebi olabilir. Ya da Samsung anlaşma kapsamında başka imtiyazlar da istedi.

İlgili – The Verge

[Görsel – The Verge]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER