Manşetler

Apple iOS 9’un Wi-Fi Yardımı özelliği hakkında bilgi veriyor

iphone 6s

iphone-6s-inceleme-00030

Daha önceki iOS sürümleri gibi, iOS 9 da kullanıcıların hoşuna gidecek ve onların hayatlarını kolaylaştıracak birçok yenilik içeriyor. En azından getirilen yeniliklerle bu amaçlanıyor. Örneğin iPad’lere getirilen yeni çoklu görev yetenekleri sayesinde iPad’in büyük ekranı bir yerine iki uygulama aynı anda çalıştırılarak değerlendirilebiliyor.

Ancak bazı özellikler var ki, kullanıcıların yararına olduğu düşünülse de, her kullanıcı bunun kendi yararına olduğu sonucuna varmayabiliyor. Buna en güzel örnek ise Wi-Fi Yardımı adlı yeni bir iOS 9 özelliği. Apple yayınladığı bir destek sayfasıyla Wi-Fi Yardımı özelliğinin neleri yaptığına ve neleri yapmadığına açıklık getiriyor.

Wi-Fi Yardımı özelliğinin arkasındaki mantık oldukça basit ve teoride bu özellik oldukça kullanışlı. Eğer Wi-Fi üzerinden bağlıysanız, ancak bağlantı zayıfsa, iOS 9 otomatik olarak hücresel veri bağlantısına geçiş yapıyor. Böylelikle Wi-Fi şebekesi zayıf olduğu için yavaş yüklenen web sayfaları veya içeriklerle cebelleşmek de gerekmiyor. Tabii ki, bunun karşılığında sahip olduğunu hücresel veri paketinden tüketmiş oluyorsunuz.

Apple birkaç noktada kullanıcıları ikna etmeye çalışıyor. Bunlardan ilki Wi-Fi yardımının hücresel dolaşımda bulunulduğu zaman çalışmadığı, böylelikle yurt dışında Wi-Fi ile bağlı kalmayı tercih edenlerin farkında olmadan hücresel veri bağlantısına geçiş yapması ve aşırı faturalarla karşılaşması durumu söz konusu değil. Ayrıca Wi-Fi yardımı sadece arkaplanda açık bulunan uygulamalar için çalışıyor, böylelikle bazı uygulamaların gizli gizli, siz fark etmeden hücresel veri bağlantınızı tüketmesi mümkün değil. Ayrıca medya akışı veya dosya indirmesi yapan üçüncü taraf uygulamalar da Wi-Fi Yardımı işlevinden yararlanamıyor, çünkü bunların 3G veya 4G paketlerini hızlı şekilde tüketmesi durumu söz konusu. Son olarak Wi-Fi Yardımı özelliğini kullanmak isteğe bağlı. Eğer istemezseniz, kapatmanız mümkün.

Son madde önemli, çünkü bu yeni iOS 9 özelliği varsayılanda açık olarak geliyor. iOS 8’den iOS 9’a yükseltme yapmış olsanız bile durum değişmiyor, bunu da hemen fark etmeniz mümkün olmayabiliyor.

Wi-Fi Yardımı özelliğini kapatmak için Ayarlar -> Hücresel yolunu takip etmeniz ve daha sonra Hücresel sayfasında sayfanın en altına kaydırarak Wi-Fi Yardımı seçeneğini bulmanız gerekiyor. Karşısındaki düğmeyi kapalı konuma getirerek bu iOS 9 özelliğinden yararlanmayı bırakabilirsiniz.

wi-fi-yardimi-161015

Yine de, Apple Wi-Fi Yardımı ile ek hücresel veri bağlantısı kullanımının sadece küçük bir yüzde olduğunu, hatta göz ardı edilebileceğini söylüyor. Yine de, hücresel veri bağlantısını Wi-Fi’inin zayıf da olsa çektiği yerlerde kullanmak istemeyenler bu Wi-Fi Yardımı özelliğinin kapalı kalmasını tercih edecektir.

 

İLGİLİ HABERLER