Teknoloji

Apple gizlilik tehdidi üzerine bazı iOS 9 reklam engelleme uygulamalarını App Store’dan kaldırdı

ios-9-inceleme-160915 (1024 x 684)

Apple, gizlilik endişeleri ve potansiyel güvenlik açıkları nedeniyle iOS 9 için hazırlanan çok sayıda reklam engelleme uygulamasını App Store’dan kaldırdı. App Store’dan çıkarılan reklam engelleme uygulamalarının kök sertifikaları yüklediği ve bu sertifikaların da kullanıcıların şifrelenmiş trafiklerinin üçüncü partiler tarafından görüntülenebilmesini mümkün kılabileceği belirtildi. Apple’ın bu uygulamaların geri gelmesi için çalışmalar yapıldığını açıklaması, söz konusu uygulamaları geliştirenlerin niyetlerinin iyi olduğunu ortaya koyuyor.

App Store’dan kaldırılan iOS 9 reklam engelleme uygulamalarının sadece Safari’deki reklamları engellemekle yetinmemesi, diğer uygulamalarda da çalışabilmesi dikkat çekiyor. Bu uygulamalardan biri olan Been Choice, diğer uygulamalarda da engelleme yapabilmek için kök sertifikası yüklüyor. Böylelikle sadece yazılımcıların değiş, potansiyel siber saldırganların da kullanıcı verilerine erişmesi mümkün hâle geliyor.

Apple tarafından iMore sitesine gönderilen açıklamada uygulamaların güvenlik endişesi nedeniyle App Store’dan kaldırıldığının altı çizildi. Kullanıcı gizliliğini ve güvenliğini koruma konusunda ısrarlı olduğunu belirten Apple, müşterilerine kullanıcı gizliliği ve güvenliğinin risk altında olmadığına dair teminat verdi.

Apple, kullanıcılarına söz konusu uygulamaları nasıl kaldıracaklarına ilişkin talimatları da yakında ulaştıracağını duyurdu. Been Choice uygulamasının geliştiricileri ise gerekli değişikliklerin yapılmasının ardından yazılımın yeniden App Store’a gönderileceğini açıkladılar.

İLGİLİ HABERLER