Teknoloji

Apple iMessage sohbetlerinin üst verilerini saklıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple imessageApple’ın mesajlaşma servisi iMessage’da fotoğraf ve kişi bilgisi sızmasına yol açabilecek açıkların varlığı geçtiğimiz mart ve nisan aylarında ortaya çıkmıştı. Söz konusu açıklar fazla zaman kaybetmeden kapatılmış olsa da, şirketin kötü niyetli siber korsanları ve devletleri uzak tutmak için güvenlik önlemlerini sürekli güncel tutmasının gerektiği anlaşılmıştı.

Ancak Apple’ın gösterdiği bu çaba, şirketin iMessage üzerinden gerçekleştirilen iletişimi her zaman özel tutacağı anlamına gelmiyor. Apple iMessage sohbetlerinin üst verilerini sunucularında saklıyor. Bu verilerin mahkeme emri olması durumunda yasal kurumlarla paylaşılabileceği belirtiliyor. Mesajların içeriği şifreli kalacak ve Apple bunları polisle paylaşmayacak olsa da; saat, tarih, iletişim sıklığı ve kısıtlı kişi bilgileri gibi kayıtlar polisin eline geçebilecek.

iOS kullanıcıları Mesajlar uygulaması üzerinden biriyle iletişime geçmek için o kişinin numarasını veya adını yazmaya başladıklarında cihaz, iletişime geçilecek kişinin iMessage kullanıp kullanmadığının görülmesi için sunuculara bir sinyal gönderiyor. Eğer kişi iMessage kullanmıyorsa mesaj SMS olarak iletiliyor ve ekranda yeşil balon içinde gösteriliyor. iMessage’lar ise mavi balon içinde gösteriliyor. İddiaya göre, Apple gönderilen bu sinyallerin kayıtlarını da saklıyor.

Söz konusu kayıtlarda mesajların saat ve tarih damgasıyla birlikte IP adresi de bulunuyor. The Intercept’in haberinde bu sayede kullanıcıların konum bilgilerine ulaşılabileceği bilgisi de veriliyor.

Apple iMessage üst verileri konusunda sessiz kalmıştı

Apple, 2013’ten bu yana iMessage ile gönderilen mesajların uçtan uca şifrelendiğini ve içeriklerinin koruma altında olduğunu vurguluyor. Ancak şirket üst veriler konusunda herhangi bir şey söylememişti. The Intercept’e gönderdiği açıklamada üst veri kaydı tuttuğunu ve bunları gerektiğinde kolluk kuvvetleriyle paylaşabileceğini kabul eden Apple, mesaj içeriklerinin gizli tutulduğunun da altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER