Teknoloji

Apple iCloud için Google Cloud Platform ile çalışacak

apple icloud google

Geçtiğimiz ay müşterileri arasına Spotify’ı dahil eden Google Cloud Platform, portföyüne oldukça önemli bir ismi daha eklemeyi başardı. Financial Times ve CRN’de yer alan haberlere göre, Apple iCloud ve diğer bulut tabanlı servislerinin bir kısmını Google Cloud Platform üzerine taşıyacak. Kaynaklar, Cupertino merkezli şirketin halihazırda Amazon Web Services ve Microsoft Azure’dan destek aldığını, aynı zamanda kendi veri merkezlerini de kullandığını belirtiyor. Anlaşma henüz Apple veya Google tarafından doğrulanmış değil. Ancak CRN’e konuşan kaynaklar, tarafların 400 ila 600 milyon dolar arası bir rakam karşılığında el sıkıştığını belirtiyor.

Veri merkezi pazarında Amazon ve Microsoft’u yakalama konusunda oldukça istekli gözüken Google, bu hedef doğrultusunda “yüksek profilli” müşterilerinin sayısını artırma konusunda da ayrı bir çaba sergiliyor.

The Information’dan Amir Efrati, Apple’ın bulut ekosisteminin bir kısmını Google Cloud Platform’a taşımasının yaklaşık bir yılın sonunda tamamlanabileceğini belirtirken, Google’ın bu anlaşmadan kâr etmemesinin muhtemel olduğunu ifade etti. Dolayısıyla Google Cloud Platform için şu aşamada piyasada sağlam bir isim yapmanın para kazanmaya baskın geldiği söylenebilir. Apple ile anlaşmanın kazandırdığı prestijin ekonomik dönüşünün başka müşteriler aracılığıyla sağlanabileceğini söylemek de yanlış bir ifade olmayacaktır.

Apple ile anlaşmak Google Cloud Platform adına önemli bir kazanım olsa da, bu işbirliğinin ömrünün fazla uzun olmayabileceğini de unutmamak gerekiyor. Çünkü Apple’ın iCloud ve diğer bulut tabanlı servislerini desteklemek için kendi veri merkezlerinin sayısını artırmayı planladığı biliniyor.

İLGİLİ HABERLER