Teknoloji

Apple “iAd / AdKit” mobil reklam sistemini 7 Nisan’da tanıtacak mı?

Apple geçtiğimiz Ocak ayında Quattro Wireless adlı şirketi satın almıştı. Bu satın almanın amacı bir mobil reklam sistemi kurmaktı. Media Post‘un haberine göre Apple yeni “kişiselleştirilmiş mobil reklam sistemini” çok yakında tanıtacak.

“iAd” adı taşıdığı söylenen reklam sisteminin 7 Nisan’da tanıtılacağı iddia ediliyor. Sistem ağırlıkla konum bazlı reklamlara odaklanacak, ancak Google’ın söz konusu işlevleri gerçekleştirmeye olanak sağlayan patentlere sahip olması işleri biraz çıkmaza sokabilir. Öte yandan, Apple’ın halka açık “Phobos” sunucusunda “AdKit”‘e atıfta bulunan özel bir dosyaya rastlanmış. StoreBag olarak adlandırılan bu dosya iTunes’a açık XML arayüzü sunuyor. Bu arayüz uygulamaların ve web tarayıcılarının iTunes bilgi sayfalarını ya da iTunes’taki özel bir ürün sayfasının çağırılmasını sağlıyor.

Aşağıda bu dosyada yer alan bir anahtar-değer çiftini görüyorsunuz. “adkit-product-url” anahtarını izleyen URL, Apple’ın ürün adresli reklamlara olanak sağlayacak bir yöntemi tanıtacağını işaret ediyor. Peki, bu URL tam olarak nasıl çalışıyor? Daha fazla detay olmadan bu konu hakkında bir yorum yapmak zor, ancak Media Post reklam kaynaklı ürün bağlantılarının ortaklık tabanlı bağlantılara benzer bir yöntemle kullanılabileceğini söylüyor.

<key>adkit-product-url</key>
<string>http://ax.itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/adkitProduct</string>

Apple’ın reklam alanındaki ilk girişimiyle ilgili daha fazla birşey bilinmiyor, ancak Steve Jobs’un bazı yöneticilere bu yöntemin “devrimsel” nitelik taşıdığını ve “bir sonraki büyük işlerinin” olduğunu söylüyor.

İlgili – Media Post

İLGİLİ HABERLER