Teknoloji

Apple HomeKit ile iPhone’u akıllı evin kumandasına dönüştürüyor

Apple akıllı bir evi daha akıllı hâle getirmek için kolları sıvamışa benziyor. iOS 8 ile birlikte gelecek HomeKit isimli özellik sayesinde iPhone’lar garaj kapısını açmak, ışıkları yakmak veya güvenlik kameralarını çalıştırmak için kullanılabilecek. Bütün bu aksesuarların kontrolünde Siri önemli bir rol oynayacak. Örneğin ”Siri, yatmaya hazırlan” komutu verilince işletim sistemi otomatik olarak ışıkları azaltacak ve kapıları kilitleyecek.

apple-homekit-030613

HomeKit ile iPhone kullanıcılarının akıllı ev cihazlarını kontrol etmesinde spesifik bir uygulamadan ziyade Siri ön plana çıkacakmış gibi gözüküyor. Ev sahipleri HomeKit çerçevesinde cihazlarını belli gruplara ayırarak aynı anda birden fazla eşyayı kontrol edebilecek.

Apple HomeKit ile birlikte yeni özellikler için ürün desteğini de garanti eden bir sertifikasyon programı yürütecek. Şirket HomeKit çerçevesinde ilk olarak akıllı kilit üreticisi August, Philips, Honeywell, iHome ve TI’ın da aralarında bulunduğu iş ortaklarıyla birlikte çalışacak.

Apple böylelikle akıllı ev pazarına ilk adımını iddialı bir biçimde atmış oldu. Akıllı ev ürünleri bugüne kadar daha çok ”uyumluluk” sorunlarıyla gündeme gelirken, bazı akıllı ev sahiplerinin evlerinin aklından şüphe etmeye başladığı iddia edilmişti. Bu cihazların dünyanın en popüler akıllı telefonlarından birinin etrafında topluca çalışmasını sağlayacak bu protokolle Apple mevcut sorunların üstesinden gelebileceğe benziyor. Piyasada muhteşem uygulamaların olduğunu söyleyen Apple başkan yardımcısı Craig Federighi, kendilerinin sadece işin içine biraz daha mantık koyduğunu dile getirdi.

[Görsel – Engadget]

İLGİLİ HABERLER