Teknoloji

Apple Hata 53 yüzünden davalarla karşı karşıya kalabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple Hata 53

iPhone 5s’ten bu yana iPhone modellerinde bulunan Touch ID, akıllı telefonun en güçlü ve kullanışlı özellikleri arasında yer alıyor. Sadece telefonun ekran kilidini açma sürecini kolaylaştırmakla kalmayan Touch ID, Apple Pay desteği sayesinde çeşitli ürün ve servisleri parmak izi yoluyla satın almayı sağlıyor. Touch ID’nin iOS deneyiminde oynadığı kilit rol nedeniyle Apple özelliğin güvenliğini sağlamak adına çeşitli önlemler de alıyor.

Ne yazık ki, bu güvenlik önlemleri bazen istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Bu sonuçlardan birisini, iPhone 6 sahiplerinden bazılarının çok acı biçimde öğrendiği son zamanlarda sıklıkla konuşuluyor. Touch ID sensörlerini yetkili olmayan servislerde tamir ettiren iPhone 6 ve iPhone 6 Plus sahiplerinin cihazları, iOS 9’a geçiş yapmalarının ardından 53 kodlu hata mesajını verdi ve telefonları kilitlendi.

Apple Hata 53 merkezli şikayetlerin web’de sıklıkla dillendirilmeye başlaması üzerine bir açıklama yaptı ve yaşananların aldığı güvenlik önlemlerinden kaynaklandığını kabul etti. Müşteri güvenliğine çok önem verdiğini hatırlatan Cupertino merkezli şirket, Hata 53 mesajın müşterilere güvenlik sağlamak amacıyla tasarlanan kontrollerin bir sonucu olduğunu belirtti. iOS’in iPhone veya iPad’de bulunan Touch ID sensörünün cihazla eşleşip eşleşmediğini kontrol ettiği ve eşleme olmaması durumunda hem Touch ID’nin hem de Apple Pay kullanımının devre dışı bırakıldığı dile getirilirken, güvenlik önleminin kullanıcıları korumak adına alındığının da altı çizildi. Apple Hata 53 ile karşılaşan müşterilere Apple Destek ekibiyle iletişime geçmeleri tavsiyesinde bulundu.

Cupertino merkezli şirketten gelen bu açıklamanın ardından hem ABD hem de İngiltere’deki avukatlar devreye girdi. The Guardian’a konuşan avukatlar, Apple’ın çeşitli tüketici koruma yasalarının ihlalinden ötürü grup davalarıyla karşı kalabileceğini belirtti.

Ortada henüz açılmış bir dava bulunmasa da, tüketici gruplarının yakında harekete geçeceğini görmek pek zor değil. İşin ilginç yönü, Apple Touch ID için bu kadar yoğun bir güvenlik önlemi uygulamamış olsaydı da, çeşitli davalarla karşı karşıya kalabilirdi.

İLGİLİ HABERLER