Teknoloji

Apple gelişmekte olan ülke pazarlarına daha fazla önem verecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın gece saatlerinde açıkladığı 2014 ikinci mali çeyrek rakamlarının ardından Tim Cook ve kurmayları telekonferans oturumuna katılarak hem rakamları hem de şirketin geleceğe dönük planlarını tartıştı.

iphone-5c-on-inceleme-10

Cook değişen akıllı telefon planlarının etkileri ve dünya çapında büyüyen akıllı telefon pazarı hakkında görüşlerini de dile getirdi, bunların Apple ve iPhone satışlarını nasıl etkileyebileceği konusunda yorumlarda bulundu. Bu arada Cook, bu konuyla ilgili olarak gelen soruları cevaplamanın kolay olmadığının da altını çizdi.

Cook ABD merkezli mobil operatörlerde iki eğilimin yaygın olduğunu kaydetti. Bunlardan bir tanesinin telefonlarını uzun zaman boyunca elinde tutan kişilerden avantaj sağlamak, diğerinin de ürün güncelleme döngüsünü artıracak şekilde arzda bulunmak olduğunu belirtti. ABD’de bir akıllı telefon için hazırlanan standart sözleşmelerin süresi olan 2 yıldan daha hızlı şekilde telefonların güncellendiğini vurguladı.

Bu eğilimlerin arasındaki dengeden bağımsız olarak Apple için en büyük fırsatın akıllı telefon pazarının hâlâ bir milyar veya biraz daha fazlası birim üründen oluşması olduğuna dikkat çeken Tim Cook, akıllı telefon evreninin genişlediğini, buna karşılık normal cep telefonu nüfusunun kaybolmaya başladığını kaydetti.

Apple CEO’suna göre gelecekte eninde sonunda akıllı telefonlar tüm mobil telefon pazarını ele geçirecek. Bu da özellikle gelişmekte olan pazarlarda yeni kullanıcıları iPhone’a çekmek için bir fırsat olarak görülüyor. Cook, onlara iPhone vermeye başardıkları takdirde, bunun onlara mükemmel değerde mükemmel bir ürün olarak geri döneceğini ve ekosisteme dahil edeceğini kaydetti.

Gelişmekte olan ülkeler sadece Apple’ın değil, diğer şirketlerin de gözüne kestirdikleri en önemli hedefler arasında bulunuyor. Tabii ki, buna uygun olacak şekilde daha ucuz ürünlerle oradaki tüketicilere hitap edilmeye çalışılıyor. Apple ise genellikle eskidiği için fiyatı düşen iPhone modelleriyle bu pazarlar için uygun fiyat noktalarına inmeye çalışıyor. Ancak gelecekte ne olur bilinmez, belki Apple’dan yepyeni ve doğrudan gelişmekte olan ülkeleri hedefleyen bir iPhone modeli de görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER