Teknoloji

Apple En İyi Küresel Markalar listesinin en tepesinde

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

interbrands-marka-siralama-091014

Interbrand 2014’ün En İyi Küresel Markalar sıralamasını açıkladı. Bir kez daha 100 şirketlik listenin tepesinde teknoloji firmaları yer alıyor. 118.9 milyar dolarlık değeriyle Apple en tepede yer alırken hemen arkasından gelen Google için de 107 milyar dolarlık değer biçiliyor. Listedeki 100 şirketin içinden 13’ü teknoloji sektöründe faaliyet gösterirken bunların beşi de ilk 10 içinde yer tutuyor.

Apple ve Google’ın yanı sıra IBM ve Microsoft da sırasıyla dördüncü ve beşinci sıraları elde etti. Samsung ise yedinci sırayı aldı. Geçen yıl Apple ve Google tarafından 13 yıl sürdürdüğü liderlikten edilerek üçüncü sıraya itilen Coca-Cola bu yıl da aynı sırada yer aldı.

Bu teknoloji devi şirketler Disney ve MTV gibi eğlence devlerini, Mercedes Benz ve BMW gibi otomobil şirketlerini, Louis Vuitton ve Cartier gibi lüks markaları geride bıraktı.

Interbrand bir markanın değerini belirlemek için üç önemli kriteri dikkate aldığını kaydetti; şirketin ürün ve servislerinin finansal performansı, marekanın tüketici kararlarını etkilemedeki rolü ve markanın yüksek fiyat belirleme veya şirketin kârlılığını garanti etmedeki yeteneği. Marka değerlerini belirleme noktasında öznellik biraz rol oynamış olabilir, ancak Interbrand kullandığı metodolojinin türünün ilk örneği olduğunun ve Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu tarafından sertifika verildiğinin altını çiziyor. Yani, analizlerinin doğruluğu bağımsız kuruluşça onaylanmış.

İLGİLİ HABERLER