Teknoloji

Apple ekranda sürükleyerek kilit açma patenti üzerinden Motorola ürünlerine Almanya’da yasak koydurabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ile Motorola arasında özellikle Almanya’da yoğunlaşmış bir patent kavgası yürüyor. Bu kavgada son sayıyı Apple kaydetti. Münih Bölge Mahkemesi Apple’ın Avrupa’da aldığı kilit-açma-için-kaydırma hareketine ait patentin Motorola akıllı telefonları tarafından ihlâl edildiğine karar verdi.

Bu karar, Apple’ın önemli miktarda bir kefalet yatırması hâlinde Motorola cihazlarının satışının yasaklanmasına kapı açabilir. Bu arada, FOSS Patents sitesi, Motorola’nın halka içinde sürükleyerek kilit açma tarzı hareketini kullanan Xoom gibi cihazların bu patenti ihlâl etmediğine dikkat çekiyor.

Apple’ın 1964022 numaralı Avrupa patentinin geçmişi 2005 yılına kadar gidiyor. O zamanlar başvurusu yapılan patentin sahipliği 2010 yılında onaylandı. Bu patent bir kullanıcının cihaz kilitliyken onun ekranına dokunmasını algılama, sonrasında daha önceden tanımlanmış bir hareketin algılanması durumunda cihazın kilidinin kaldırılmasını kapsıyor. Xoom gibi cihazlarda hareket ve görüntü hareketi gibi bileşenler daha önce tanımlanmadığı için Apple’ın patentine aykırı bir durum oluşmuyor.

Motorola cihazlarının satışının Almanya’da yasaklanması olayında top Apple’da gibi görünüyor. Bu ayın başında Motorola Apple aleyhine bir mahkeme kararı elde etmiş ve bu karar doğrultusunda iPhone 3GS, iPhone 4 ve 3G iPad’lerin Almanya’daki çevrimiçi mağaza üzerinde satılması geçici olarak durdurulmuştu. Şu anda Almanya’da satışlar devam ediyor. Bakalım, Apple rövanş için eline geçen fırsatı kullanacak mı?

İlgili – FOSS Patents

İLGİLİ HABERLER