DosyaManşetler

Apple Ekim etkinliği beklentileri: Yepyeni MacBook Pro ve diğerleri

apple ekim etkinliği
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple ekim etkinliğiApple 27 Ekim tarihinde bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. “Hello Again”, yani “Yeniden Merhaba” sloganını taşıyan etkinlik davetiyeleri yepyeni Mac ürünlerini göreceğimiz anlamına geliyor. Özellikle MacBook Pro’ların son birkaç yıldır büyük bir güncelleme görmediğini düşündüğümüzde ve son aylardaki sızıntıları dikkate aldığımızda etkinlik daha büyük merakla bekleniyor.

Etkinlik Türkiye saatiyle akşam saat 8’de başlayacak. Gelişmeleri, yeni ürünleri etkinliğin gerçekleşmekte olduğu zaman içinde anlık güncellemeler ve haberlerle aktaracağız. Bu arada Apple da etkinliği internet üzerinden canlı yayınlayacak. macOS ve iOS’te Safari, Windows 10’da Microsoft Edge internet tarayıcısı üzerinden izlemenin mümkün olacağı bu etkinlik Apple TV üzerinden de erişilebilir olacak.

Son zamanlarda Apple’ın Mac ürünleriyle ilgili birçok farklı dedikodu gördük. Şimdi bunları dikkate alarak Apple Ekim etkinliği beklentilerini sıralayalım.

Tamamen yeniden tasarlanmış MacBook Pro

macbook proEn büyük beklenti MacBook Pro’larla ilgili. Apple’ın 13 inç ve 15 inç MacBook Pro modellerini yenilemesi bekleniyor. Bu çok önemli bir gelişme olacak, çünkü MacBook Pro tasarımı 2012’deki Retina ekranlı modellerin çıkışından beri herhangi bir şekilde önemli değişiklik görmedi. Son zamanlarda Apple’ın MacBook Pro’da kapsamlı yenilik yapması gerektiğine dair yorumlar iyice arttı.

YENİ MACBOOK PRO DAHA İNCE BİR TASARIMA VE OLED KONTROL ÇUBUĞUNA SAHİP OLABİLİR

Geçtiğimiz mayıs ayında KGI Securities analisti Ming Chi-Kuo, Apple’ın MacBook Pro’yu yenileyeceğini, daha ince yapacağını ve klavyenin üstünde OLED dokunmatik ekran sunacağını iddia etmişti. Dokunmatik ekran şu anda MacBook Pro’ların fonksiyon tuşlarının yer aldığı bölümde bulunacak. Kullanılan uygulama veya ekranda yer alan nesnelere göre burada yer alan kontroller de dinamik şekilde değiştirilecek.

macbook proCult of Mac sitesi MacBook Pro’ya ait olduğu iddia edilen kasanın fotoğrafına ulaştı. Bu fotoğrafta OLED dokunmatik ekranın yeri de anlaşılabiliyor.

MacBook Pro’nun USB-C portları ve Thunderbolt 3 portlarıyla daha hızlı bağlantı ve veri transferi imkanı sunacağı da düşünülüyor. Ne var ki, Macotakara sitesinin son günlerde geçtiği bir haberde Apple’ın MacBook Pro’da sadece USB-C portlarına yer vereceği iddia ediliyor. Apple kendisine ait patentli güç bağlantı türü olan MagSafe’i bile kaldırabilir, tıpkı MacBook Pro’da olduğu gibi onun yerine de USB-C kullanabilir.

İçerideki bileşenlerle ilgili olarak, Bloomberg geçtiğimiz ağustos ayında yeni MacBook Pro’da AMD grafik işlemci birimlerinin kullanılabileceğini yazmıştı. İşlemciler içinse Apple’ın tercihinin Intel’in altıncı nesil Core Skylake yongaseti olabileceği söylenmişti. Ancak Kaby Lake‘in çıktığı ortamda Apple’ın yedinci nesil işlemcilerle yola devam etmesi daha mantıklı ve memnun edici olacaktır.

Güncellenmiş MacBook Air

macbook airHer ne kadar MacBook Pro’nun etkinlikteki esas yıldız olması beklense de, Apple’ın MacBook Air’ı da güncelleyeceği tahmin ediliyor. Her ne kadar incelik ve hafiflik unvanını MacBook’a kaptırmış olsa da, MacBook Air hâlâ Apple’ın en çok satan dizüstü bilgisayarı. Aynı zamanda şirketin en makul dizüstü bilgisayar seçenekleri arasında yer alıyor.

11.6 İNÇ MACBOOK AIR’A ELVEDA DEMEYE HAZIRLANIN

Hem Bloomberg, hem de Macotakara siteleri güncellenen MacBook Air’ın USB-C ve Thunderbolt 3 desteğine sahip olacağını düşünüyor. Apple’ın 2010’dan beri kullandığı donanım tasarımının aynı kalacağı tahmin ediliyor. Ekranın da güncellemeden geçmesi beklenmiyor. Bu nedenle Retina ekran isteyenlerin tercihlerini bir MacBook veya MacBook Pro’dan yana kullanması gerekecek.

Ayrıca Macotakara, Apple’ın 11 inç MacBook Air’ı kaldıracağını, yola sadece 13 inç model ile devam edeceğini öne sürüyor.

Güncellenmiş iMac

apple imacBloomberg sitesi Apple’ın 4K ve 5K iMac’lerini daha hızlı işlemcilerle güncelleyeceğini söylüyor. Bu mantıklı sayılır, çünkü şirket geçen yıl da aynısını yapmıştı. iMac’in USB-C portları kazanması da ihtimal dahilinde, ancak Thunderbolt 3 iMac ile ilgilenenleri biraz daha mutlu edecek bir eklenti olacaktır.

Bu arada AMD’nin yeni işlemcileri sayesinde iMac’lerdeki grafik kapasitesinin daha da artması bekleniyor.

5K Monitör

apple thunderbolt displayGeçtiğimiz haziran ayında Apple, etkileyici Thunderbolt Display ürününü sonlandırmıştı. Bu ürünün sonlandırılması dikkat çekiciydi, çünkü Apple ürün yelpazesinde bunun yerine bir başka yeni seçenek sunmamıştı.

KENDİ GPU’SUNA SAHİP BİR MONİTÖR MÜ GELİYOR?

Yıllar boyunca, 4K ekranlar kullanan profesyonel kullanıcılar Apple’ın birinci elden çözümünün nerede olduğunu soruyor. Aslında Apple’ın bu noktada teknik bir konu nedeniyle şimdiye kadar beklediği düşünülüyor. Bir 5K ekranı beslemek için güçlü grafik işlemci birimine ihtiyaç var, ancak birçok MacBook bu açıdan yeterli değil. Geçtiğimiz haziran ayında 9to5Mac sitesi dedikodulara dayanarak Apple’ın harici GPU’ya sahip bir 5K monitör üzerinde çalıştığı haberini yapmıştı. Apple, özellikle dizüstü bilgisayarların eksikliğini monitöre yerleştireceği harici grafik işlemci birimiyle kapatmayı düşünüyor olabilir.

5K monitör beklentisinin gerçeğe dönüşüp dönüşmediğini önümüzdeki hafta içinde göreceğiz. Eğer yeni dizüstü bilgisayarlarda Thunderbolt 3 portu yer alırsa, Apple dahili GPU’lu 5K ekranlar için de kapıyı açmış demektir.

Mac mini ve Mac Pro güncellemeleri beklemeyin

mac proApple Mac Pro’yu üç yıl önce çıkardığından beri güncellemedi. USB-C ve Thunderbolt 3 portlarının eklenmesi güzel olurdu, ancak ne yazık ki, Pro bilgisayar bu yıl da bir güncelleme almayacak gibi görünüyor.

Benzer şekilde, Mac mini de Ekim 2014’ten beri güncellenmedi. Mac mini düşük hacimli satış planlamasına sahip bir ürün, ancak ucuz bir Mac çözümü isteyenlerin başvurduğu önde gelen ürünlerden bir tanesi. Hatta sunucu olarak kullananlar bile var. Ne yazık ki, Mac mini’nin de güncellenmesi beklenmiyor.

Yeni iPad Pro ve iPad mini

ipad proApple’ın 12.9 inç ekranlı iPad Pro ve iPad mini 4’ü tanıtmasının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti. Apple son olarak eylül ayında mevcut iPad’lerin fiyatlarında indirime gitmiş, ancak Eylül etkinliğinde herhangi bir yeni ürün duyurusu yapmamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPad Pro İncelemesi

Ekim etkinliği muhtemelen büyük bir iPad duyurusuna sahne olmayacak. Belki Apple’ın güncellenmiş donanım bileşenlerine sahip güncellenmiş iPad Pro ve iPad mini duyurularını araya sıkıştırdığını, tek bir slayt eşliğinde geçiştirdiğini görebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPad mini 4 İncelemesi

Güncellenmiş Apple TV

apple tvApple TV, geçen yıl çıkan dördüncü nesil versiyonla birlikte yepyeni bir forma kavuşmuş, üçüncü taraf uygulamalara ve oyunlara da ev sahipliği yapmaya başlamıştı. Geçen yıl çıkan Apple TV günümüz şartları için yeterli görünüyor, bu nedenle bu ürün yelpazesi için radikal değişikliklere sahip yeni bir model beklentisi yok. Belki Apple’ın ufak tefek donanım değişikliklerine sahip güncellenmiş bir model duyurduğunu görebiliriz, ancak bunun da ihtimalinin çok düşük odluğunu belirtmek gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple TV (2015) İncelemesi

iOS 10.1

ios 10.1 beta 5

IPHONE 7 PLUS SAHİPLERİ PORTRE MODUNA HAZIRLANSIN

Apple bir süredir çıkardığı beta sürümleriyle iOS 10.1’i geliştiricilere ve gönüllü beta kullanıcılarına test ettiriyor. Bu hafta başında iOS 10.1 beta 5 sürümünü görmüştük. Apple’ın iOS 10.1’in final sürümünü perşembe günü düzenlenecek etkinlikte duyurması ve hemen ardından aynı gün içinde dağıtıma sunması bekleniyor. iOS 10.1 ile birlikte çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler sunulacak, ancak en büyük yenilik iPhone 7 Plus’ın kamerasına eklenecek Portre Modu olacak.

Apple Ekim etkinliği ile ilgili başlıca beklentiler yukarıdaki gibi sıralanıyor. Bu beklentilerden hangilerinin gerçeğe dönüşeceğini 27 Ekim Perşembe akşamı Türkiye saatiyle 8’de başlayacak etkinlikte göreceğiz. Detaylar en hızlı şekilde Teknoblog’da olacak.

İLGİLİ HABERLER