Teknoloji

Apple dijital haklar yönetimi davasında savunmasını sundu

Apple 12. yaşını kutlayan iPod ile vedalaşmaya mı hazırlanıyor?
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-ipod-111113

Apple’ın iTunes ve iPod’daki dijital haklar yönetimi davasında önemli bir eşik daha geride kaldı. Davaya dahil olan 8 milyon iPod sahibini temsil edecek yetkinlikte bir ana davacı bulunamasına rağmen, Apple mahkeme heyeti önünde savunmasını gerçekleştirdi. Oluşturduğu dijital haklar yönetimi sistemiyle müşterilerine zarar verdiği iddia edilen Apple ile ilgili kararın ise önümüzdeki hafta içinde verilmesi öngörülüyor.

Söz konusu davanın temeliyse neredeyse 10 yıl öncesine dayanıyor. Davanın açılış tarihi, Apple’ın dijital haklar yönetimi sistemini değiştirdiği yıl olan 2005 olarak gözüküyor. Davanın açılma gerekçesi ise Apple’ın iTunes ve iPod için yayınladığı iki güncellemeyle rakip ürünlerin iTunes’a bağlanmasını engellemesi ve diğer müzik mağazalarından alınan şarkıların iPod’a aktarımını önlemesi olarak gösteriliyor. Şirketin bu dönemde sistematik olarak iPod fiyatlarını yükseltip daha fazla para kazanmaya çalıştığı da iddialar arasında yer alıyor.

Apple’ın savunması için kürsüye çıkan şahitler ise şirketin 2006 ve 2009 arasında ürünlerini geliştirmekle yetinmediğini, aynı zamanda ürünlerinin fiyatını aşağıya çektiğini dile getirdi. Geçtiğimiz ekim ayında Apple’dan emekli olan Mark Donnelly, şirketin daima yeni modellere farklı özellikler yerleştirmek için çalıştığını, aynı zamanda eski modellerin de fiyatını aşağıya çektiğini belirtti. Savunmasını desteklemek adına bir anısını da anlatan Donnelly, günümüzde Apple’ın operasyonlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcılığı görevini yürüten Jeff Williams’ın Apple’ın yerleşkesindeki bir karşılaşmalarında kendisine iPod nano’nun hafıza alanını ekstra harcama yapmadan iki katına çıkarma planından heyecanla bahsettiğini dile getirdi. iPod nano’nun sevkiyat aşamasının yaklaşmasına rağmen, bu planı Phil Schiller’a kabul ettirmeyi başardıklarını söyleyen Donnelly, daha düşük depolama kapasitesine sahip iPod nano’ların da daha düşük fiyatlarla daha küçük pazarlarda satıldığını sözlerine ekledi.

Apple, Donnelly’den önce davacıların ekonomist Roger Noll tarafından hazırlanan finansal iddialarını yanıtlamak için Chicago Üniversitesi’nden Robert Topel ve Kevin Murphy’yi savunma tanığı olarak mahkeme huzuruna çıkardı. Noll’un analizinde Apple’ın ürünlerinde yaptığı iyileştirmeleri hesaba katmadığını söyleyen Topel ve Murphy; daha büyük depolama alanı, daha büyük ekran, daha uzun pil ömrü ve yeni yazılım gibi unsurların da değerlendirilmesi gerektiğini vurguladılar. Murphy Apple’ın uyguladığı sistemin Microsoft, Sony, Nintendo ve Amazon gibi şirketler tarafından da uygulandığını sözlerine ekledi.

Davada Apple 350 milyon dolar tazminat ödeme tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak bu rakamın jüri tarafından üçe katlanması da ihtimaller arasında yer alıyor. Bu durumda ortaya çıkacak olan tazminat miktarı, Apple’ın iki yıl önce Samsung’dan kazandığı tazminat bedelinin de üstüne çıkacak. Jürinin önümüzdeki hafta içinde karara dair görüşmelere başlaması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER