Teknoloji

Apple dijital haklar yönetimi davasında jüri tarafından suçsuz bulundu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-ipod-classic-041214

Dijital haklar yönetimi davasında davacıların ve davalı Apple’ın iddialarını dinleyen sekiz kişilik jüri heyeti, Cupertino merkezli şirketin suçsuz olduğuna karar verdi. Böylelikle Apple 1 milyar doları aşkın bir tazminat ödeme tehlikesinden kurtulmuş oldu. Şirket 2006’dan itibaren iTunes ve iPod için uyguladığı güvenlik önlemleri nedeniyle söz konusu davayla karşı karşıya kalmıştı.

Oy birliğiyle karara varan jüri tarafından yapılan açıklamada 2006’nın sonbaharında yenilenen iTunes 7.0’ın “hakiki ürün iyileştirmeleri” barındırdığı ve bu yazılımla birlikte gelen artırılmış güvenlik gibi özelliklerin temelde kullanıcıların faydasına olduğu belirtildi. Davacılar Apple’ın iTunes ve iPod için uyguladığı güvenlik önlemlerinin hem rekabeti baltaladığı hem de şirketin ürünlerini tüketiciler için daha az kullanışlı hâle getirdiği iddiasında bulunmuşlardı.

Jüri tarafından alınan karar, Apple’ın tekel yasalarını ihlâl etmediği anlamına geliyor. 2006’nın eylül ve 2009’un mart ayları arasında iPod satın alan 8 milyon kişinin müdahil olduğu grup davasında Apple’dan 350 milyon dolar civarında bir tazminat talep edilmişti. Söz konusu tazminat bedelinin jüri tarafından üçe katlanması ihtimaliyse Apple’ı 1 milyar doları aşkın bir bedel ödeme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştı.

Apple’dan yapılan açıklamada hizmetlerinden ötürü jüriye teşekkür edilirken, karardan duyulan memnuniyet de açık biçimde paylaşıldı. iPod ve iTunes’un en iyi şekilde müzik dinleme deneyimini sunmak için tasarlandığını belirten Apple, bu ürünler için yapılan her güncellemenin kullanıcı deneyimini daha iyi hâle getirmek için yapıldığının altını çizdi.

Kararın ardından konuşan davacı grubunun baş avukatı Patrick Coughlin ise itiraz için hazırlıkların şimdiden başladığını dile getirdi. Karardan dolayı üzgün olduğunu söyleyen Coughlin, konuyu jüri huzuruna taşımanın da kendileri için önemli olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER