Teknoloji

Apple dayanıklı ve daha iyi performans sunacak hibrit HDD/SSD sürücünün çalışmalarını yapıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın hibrit bir sabit sürücü sistemi üzerinde çalıştığı yayınlanan yeni bir patent başvurusuyla ortaya çıktı. Söz konusu sistemde plaka bazlı geleneksel sürücü flaş bellekle aynı çatı altında bulunuyor. Bu durum eğer MacBook’unuz düşerse ya da sarsıntı geçirirse muhtemel veri kayıplarını önleyebilir.

Apple’ın çözümü sıcaklık değişimi, titreşim veya ani hareket gibi durumlarda meydana gelecek hataların önüne geçmekle kalmayıp veri erişim hızına da olumlu yönde etki yapabilir. Hibrit sürücü, düşme gibi sıradışı durumları algıladığında plakaları kilitlemesi gerektiğine karar verirse, bu durumda veriyi hızlı bir şekilde flaş bölüme kayıt ediyor. Bunun yanı sıra, eğer sürücünün sıcaklığı belirlenmiş bir güvenlik eşiğini geçerse, plakaların dönüş hızı düşüyor ve flaş depolama birimi plakalar soğuyuncaya kadar geçici önbellek olarak işlev görüyor.

Aslına bakarsanız, hibrit sabit disk teknolojisi yeni birşey değil. Birkaç üretici bir çift dönen plaka ve katı durum bellek barındıran çözümleri çoktan piyasaya sürdü. Seagate’in Momentus XT adlı cihazı buna bir örnek, ancak o cihazın esas amacı güvenlikten çok hız sağlamaktı. Esasında Apple’ın sisteminde de böyle bir durum söz konusu. Her ne kadar dayanıklılık temel amaç olsa da, HDD ve flaş belleğin performans kapasitelerinden yararlanılarak performansın arttırılabileceği belirtiliyor.

Söz konusu patent şu anda ABD Patent ve Marka Ofisi’nin onayını bekliyor. Gelecekteki MacBook Pro modellerinde bu tarz bir hibrit depolama çözümü görürseniz şaşırmayın. Bu durumda HDD ve SSD tarzı depolama çözümü içeren MacBook Pro modelleri arasında da bir köprü kurulmuş olabilir.

İlgili – Patently Apple

İLGİLİ HABERLER