Teknoloji

Apple daha büyük ekranlı telefonlarla kaybettiği pazar payını geri kazandı

iphone 6 apple italya

iphone-6-plus-inceleme-00005

Apple’ın daha büyük ekranlı akıllı telefonlar üretmeye ikna olması zaman alsa da, şirket gerçeği kabul etmesinin karşılığını almışa benziyor. Gartner tarafından açıklanan rakamlara göre, Apple’ın cep telefonu pazarındaki payı Microsoft/Nokia’nın sadece yüzde 1 oranında altında yer alıyor. Bu noktada Gartner tarafından gerçekleştirilen araştırmaya klasik cep telefonlarının ve uygun fiyatlı akıllı telefonların da dahil edildiğini belirtmek gerekiyor.

Gartner tarafından açıklanan rakamlar sadece yılın üçüncü çeyreği için geçerli ve Apple’ın yeni telefonları iPhone 6 ve iPhone 6 Plus da bu çeyreğin son günlerinde piyasaya çıkmıştı. Dolayısıyla kısa dönemde Apple’ın pazar payına bu kadar ciddi bir katkı yapan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın uzun vadedeki etkisi daha da merak edilir hâle geliyor. Gartner’ın araştırması klasik cep telefonlarının da iyiden iyiye gözden düştüğünü ve uygun fiyatlı akıllı telefonların gelişmekte olan ülkelerde öncelikli tercihe dönüştüğünü gösteriyor.

gartner-q3-cep-telefonu

Apple yılın üçüncü çeyreğinde 38.1 milyon telefon satışı gerçekleştirirken, Microsoft/Nokia 43.1 milyon telefon satışıyla Apple’ın hemen önünde yer alıyor. Microsoft/Nokia’nın 2014’ün üçüncü çeyreğinde sattığı telefon sayısının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 20 milyon az olduğunu belirtmekte fayda var. Listenin zirvesindeyse, satışlarındaki düşüşe rağmen, Samsung yer alıyor.

gartner-q3-akilli-telefon

Sadece akıllı telefonlara ilişkin rakamlara bakıldığındaysa Apple’ın Samsung’un arkasında ikinci sıradaki yerini sağlamlaştırdığı görülüyor. Samsung ve Apple’ı ilk beşte sırasıyla Çinli üreticiler Huawei, Xiaomi ve Lenovo takip ediyor. Huawei’nin 2013’ün aynı dönemine göre 12 milyon daha fazla akıllı telefon satarak listenin dördüncü sırasına sıçramasıysa gözden kaçmıyor. Gartner’ın Apple’ın iPhone tarihindeki en yüksek dördüncü çeyrek satış rakamlarına ulaşacağı öngörüsünün gerçekleşip gerçekleşmediği ise kısa bir süre sonra anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER