Manşetler

Apple çoklu dokunmatik ekranlar için “kısıtlı” bir çimdikleyip yakınlaştırma patenti aldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

“There’s an App for That” (Onun için bir uygulama var) sloganını tescil ettiren, müstehcen içerikli yazılı mesajların önüne geçen bir filtreleme sistemi için patent başvurusunda bulunan Apple başka bir alanda kısmen de olsa zafer elde etmiş gibi görünüyor. Dün ortaya çıkan bir gelişmeye göre Apple çoklu dokunmatik ekranlarda çimdikleyerek yakınlaştırma işlevi için kısıtlı bir patent almaya hak kazandı. Yine de, kazanılan bu patent Apple’ın hoşuna gidecek kadar kapsamlı değil, ortada bazı kısıtlamalar bulunuyor.

Patent ofisinin 7812826 numaralı patenti için ilk başvuru 29 Aralık 2006 tarihinde yapılmış. Açıkça görünüyor ki, patentin özellikleri yıllarla birlikte önemli oranda daraltılmış. Sonuçta patent daha geniş kapsamlı olmak yerine özelleşmiş hareketlerin bulunduğu bir kümeyi kapsıyor. Daha açık konuşacak olursak, Apple çimdikleyerek yakınlaştırmanın, belli bir zaman geçtikten sonra tekrar çimdikleyerek yakınlaştırmanın patentini almış gibi görünüyor. Bu durum Apple’ın standart bir özelliği gibi görünen dokunmatik işlevlerine bir sekte vurabilir.

Her iki çimdiklemenin arasında belli bir zamanın geçmesi gerekiyor, ancak bu zamanın ne kadar olduğu da belli edilmiş değil. Patent bu zaman senaryosuna bağlı olduğu için arada geçecek bekleme süresinin belirlenmesi gerekiyor. Apple’ın hak kazandığı patentin efektif kapsamı Aralık 2005’in sonuna kadar uzanıyor. O tarihlerde ortada hiç çoklu dokunmatik ekranlı cihaz da bulunmuyordu. Bu patent Apple için ilginç bir adım olacak, bu nedenle şirketin bundan sonra ne yapacaklarını görmek de ilginç olacak.

İlgili – Engadget

İLGİLİ HABERLER