Teknoloji

Apple Çin’deki ikinci Ar-Ge merkezini Shenzen’de kuruyor

cin akilli telefon

apple cinÇin’in büyük şehirleri arasında yer alan Shenzen, “çakma” iPhone ve iPad’lerin üretildiği şehir olarak ünlenmişti. Ancak şehir önümüzdeki dönemde başlı başına bir inovasyon merkezi haline gelmeyi hedefliyor. Bu hedefe ulaşmanın çok da zor olmayabileceğini ise Apple gösteriyor. Cupertino merkezli şirket, Çin’deki ikinci Ar-Ge merkezini Shenzen’de kurmayı planlıyor. Apple’ın başkent Pekin’deki 45 milyon dolarlık Ar-Ge merkezinin inşaatı halen devam ediyor.

Apple CEO’su Tim Cook, geçtiğimiz gün Shenzhen’e sürpriz bir ziyaret düzenleyerek bu gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı. Shenzhen’in üretim kapasitesini öven Cook, şehirdeki fabrikalardaki yetenek seviyesinin sürekli olarak arttığını ve Shenzhen’in dünyanın diğer yerlerine üretim konusunda öncülük edebileceğini dile getirdi.

Apple sözcüsü Josh Rosenstock ise Shenzhen’deki Ar-Ge merkezi sayesinde mühendislerin üretim ortaklarıyla çok daha yakın ve işbirliği içinde çalışabileceğini belirtti. Rosenstock, Shenzhen ve Pekin’deki Ar-Ge merkezleriyle Apple’ın lokal partnerler ve üniversitelerle daha güçlü bağlar kurabileceğini dile getirdi. Apple sözcüsü Çin’deki yetenek gelişimini desteklemeyi istediklerinin de altını çizdi.

Apple Çin pazarındaki varlığını canlandırmak istiyor

Apple Çin’de yavaşlayan iPhone satışlarına yeniden ivme kazandırmak adına Çinli yerel şirketlerle daha entegre biçimde çalışmak istiyor. Apple’ın Hong Kong ve Tayvan’ı da kapsayan Büyük Çin bölgesinden elde ettiği gelir, geçtiğimiz çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 oranında geriledi. Söz konusu rakam, Apple’ın büyük pazarlarda karşılaştığı en büyük düşüşle Çin’de karşılaştığı anlamına geliyor. iPhone’a olan ilginin azalması ve Huawei ve ZTE gibi şirketlerin rekabette dozu artırması yaşanan düşüşün önemli gerekçeleri arasında gösteriliyor.

İLGİLİ HABERLER