Teknoloji

Apple ve China Mobile uzun zamandır beklenen iPhone anlaşmasını imzaladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ve China Mobile uzun zamandır beklenen anlaşmanın altına imzalarını koydular. Böylelikle iPhone dünyanın en büyük mobil operatörü tarafından da kullanıcılarına sunulacak.

iphone-5s-inceleme-00035

Birden fazla yılı kapsayan bu anlaşma kapsamında China Mobile, iPhone 5s ve iPhone 5c’yi China Mobile’ın perakende mağazalarında ve Apple’ın Çin genelindeki mağazalarında 17 Ocak 2014 tarihinden itibaren satmaya başlayacak. Apple, ön kayıt sürecinin 25 Aralık tarihinde başlayacağını belirtirken fiyat bilgileri henüz açıklanmadı.

Apple CEO’su Tim Cook, Apple’ın China Mobile’a büyük saygısının bulunduğunu ve birlikte çalışmaya başlayacak olmaktan büyük heyecan duyduklarını kaydetti. Çin’in Apple için önemli bir pazar olduğunu söyleyen Tim Cook, China Mobile’ın da iPhone’u dünyanın en büyük mobil şebekesine getirme konusunda fırsat sunduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz eylül ayında çıkan iPhone 5s ve iPhone 5c, China Mobile’a özel olan TD-LTE ve TD-SCDMA şebekelerini destekliyor. Çin’in iki ve üç numaralı mobil operatörleri China Unicom ve China Telecom Apple cihazlarını bir süredir satıyor, ancak sektördeki birçok kişi iPhone’un China Mobile şebekesi üzerinden satışa sunulmasının neden geciktiğini merak ediyordu.

China Mobile toplam 760 milyon aboneye hizmet veriyor. Bu, Türkiye’nin en fazla abone sayısına sahip mobil operatörü Turkcell’in 20 katından biraz daha büyük bir abone hacmi anlamına geliyor. RBC Capital Markets analisti Amit Daryanani tarafından yatırımcılara gönderilen bir notta Apple’ın China Mobile ile gerçekleştirdiği anlaşmadan yılda 9 ila 10 milyar dolar arasında gelir elde edebileceği kaydedilmişti.

Yıllar boyunca China Mobile şebekesi üzerinde toplam 42 milyon abonenin, başka bir operatörden veya satış noktasından satın aldukları sözleşmesiz iPhone’larını China Mobile ile kullandığı belirtilmişti. Bu müşteriler şebeke uyumsuzluğu nedeniyle cihazlarını daha yavaş olan 2G hızlarında kullanmak zorunda kalıyordu.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER