Teknoloji

Apple CEO’su Tim Cook gizlilik hakkında konuştu, otomobil sorularını yanıtlamaktan kaçındı

apple-ceo-tim-cook-170513

Geçtiğimiz haftalarda Stephen Colbert’in Late Show isimli programına konuk olan Apple CEO’su Tim Cook, medya turuna radyoyla devam etti. ABD’nin popüler ulusal radyolarından NPR’da yayınlanan All Things Considered programına konuk olan Tim Cook, sunucu Robert Siegel tarafından yöneltilen soruları yanıtladı. Apple CEO’su; kullanıcı gizliliği, devletlerden gelen veri erişim talepleri ve Apple markalı bir otomobil ihtimali üzerine konuştu.

Siegel, röportaja Apple’ın devletlerden gelen veri erişim taleplerini reddettiğini hatırlatarak başlattı, ancak talep edilen verilerin kamu güvenliğiyle ilgili olması durumunda nasıl bir yol izlendiğini sordu. Devletlerin kapılarını zaman zaman çaldığını söyleyen Tim Cook, süreçlerin doğru işletilmesi ve taleplerin mahkeme aracılığıyla iletilmesi durumunda bilgi paylaşımında bulunabildiklerini belirtti.

Tim Cook, Apple’ın verileri cihazda tutmayı tercih ettiğini ve böylelikle verilerin kullanıcılar tarafından kontrol edilmesini ve şifrelenmesini mümkün kıldıklarını hatırlattı. Gizliliği temel insan hakları arasında sayan Apple CEO’su, ağların ve sistemlerin arka kapılar sayesinde takip edilmesini mümkün kılan araçlara hoş gözle bakmadıklarını belirtti. Tim Cook, arka kapısı olan sistemlere “kötü adamlar”ın da girebileceğinin altını çizdi. Apple CEO’su, Amerikan makamlarının bu tarz bir arka kapı talebinde bulunmadıklarını da dile getirdi.

Apple’ın gizlilik konusundaki görüşünün ticari çıkarlardan ziyade şirketin değerleriyle ilgili olduğunu söyleyen Tim Cook, Google’a taş atmaktan da geri kalmadı. Apple’ın müşterilerini ürün gözüyle görmediğini söyleyen Cook, kullanıcıların hayatındaki her detayı öğrenmek için geniş ölçekli bilgi toplamadıklarını ifade etti.

Tim Cook, Robert Siegel’in Apple markalı otomobile ilişkin soruları üstüne kaçamak cevaplar verme geleneğini sürdürdü. Cook, Siegel’in ısrarlı sorularına rağmen sadece elektrikli ve sürücüsüz otomobiller üstüne kapsamlı okumalar yaptığını ve şirketinin yeni ürünlere odaklandığını söylemekle yetindi.

İLGİLİ HABERLER