Ulaşım

Apple iPhone’un otomobillerdeki kullanımını daha işlevsel hâle getirmeyi amaçlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-carplay-sanal-cit-221014

Apple’ın ABD Patent ve Marka Ofisi’ne yaptığı son başvuru şirketin sınırları sanal olarak belirlenmiş bir ortamda aksesuar kontrolü sağlayacak bir uygulama üzerinde çalıştığını ortaya koyuyor. Böylelikle taşıtları sanal bir çitle çevrelemek mümkün olacak. Bu sanal çit sayesinde kullanıcıların araçlarına yakınlığını iPhone ile ölçecek olan şirket; otomobillerin kilit açma, motoru çalıştırma, bagaj kapağını açma gibi görevleri otomatik olarak yerine getirmesini amaçlıyor.

Otomobili telefon aracılığıyla çalıştırmak yeni bir şey değil. Halihazırda pek çok uygulama cihazlara benzer görevleri yerine getirme fırsatı sunuyor. Apple ise bu görevlerin sanal çitin çapına girildiği zaman otomatik olarak gerçekleştirilmesini planlıyor. Örneğin araç terkedildiği anda iPhone kapıların kilitlenmesi için otomatik olarak bir sinyal gönderecek. Sanal çitin dışına çıkıldığında ise otomobilin alarmı otomatik olarak aktif hâle geliyor. Kullanıcılar yeniden sanal çitin menziline girdiği zaman ise alarm kapatılıyor ve kilit açılıyor. Otomobilde birden fazla sanal çitin bulunduğu durumlardaysa bagajı açmak için aracın arka tarafına doğru yürümek yeterli oluyor.

Söz konusu teknolojinin sadece sanal çitin çapıyla sınırlı olmadığını ayrıca belirtmek gerekiyor. Apple’ın patent başvurusuna göre, kullanıcılar uzun mesafeli bir sinyal göndererek aracı önceden ısıtma şansına da sahipler. Söz konusu teknolojinin gerçek anlamda gün yüzüne çıkıp çıkmayacağı bilinmese de, oldukça ilgi çekici olduğunu itiraf etmek gerekiyor. Şirket otomobil pazarı konusundaki iddiasını bu yıl içinde duyurduğu CarPlay programıyla ortaya koymuştu.

İLGİLİ HABERLER