Teknoloji

Apple CareKit ile sağlık uygulamaları gelişimine yardımcı oluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
Görsel: The Verge
Görsel: The Verge

Apple bugünkü Mart etkinliğinde insanların kendi sağlık durumlarını aktif bir şekilde yönetmelerini sağlamak konusunda geliştiricilere yardımcı olmak için tasarlanan yeni yazılım çerçevesi CareKit’i duyurdu.

CareKit’i kullanan iPhone uygulamaları, insanların bakım planlarını takip etmelerini, semptom ve ilaçlarını izlemelerini kolaylaştırıyor; kişilerin sağlık durumlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacak bilgiler sunuyor. Doktorlar, hemşireler veya aile üyeleriyle bilgi paylaşma imkanı sunan CareKit uygulamaları, insanların sağlık durumları hakkında daha aktif bir rol oynamalarına yardımcı oluyor.

Apple’ın Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı (COO) Jeff Williams CareKit ile ilgili olarak “ResearchKit’in bugüne kadar tıbbi araştırmaların hızı ve ölçeği üzerinde yarattığı benzersiz etki bizi çok heyecanlandırıyor. Üstelik, aynı prensiplerin birçoğunun kişisel bakım konusunda da faydalı olabileceğini fark ettik. İnsanlara sağlık durumlarını daha iyi anlamaları için gereken araçları vermenin olağanüstü güçlü bir şey olduğuna inanıyoruz. Ve CareKit ile tasarlanan uygulamalar, insanlara sağlık durumları konusunda daha aktif bir rol alabilecekleri gücü sağlayarak bunu gerçeğe dönüştürüyor.”

CareKit, önümüzdeki ay, açık bir kaynak olarak piyasaya sürülecek. Böylece, uygulama geliştiriciler Apple tarafından tasarlanan aşağıdaki ilk dört modülü geliştirmeye devam edebilecekler:

  • Care Card, insanların kişisel bakım planlarını ve ilaç almak veya fizik tedavi egzersizlerini tamamlamak gibi eylemlerini takip etmelerine yardımcı olur. Apple Watch veya iPhone’daki sensörler kullanılarak aktiviteler otomatik olarak izlenebilir.
  • Symptom and Measurement Tracker, kullanıcıların semptomlarını ve nasıl hissettiklerini kolayca kaydedebilmelerini sağlar. Örneğin, olası enfeksiyonlarda ateşlerini ya da ağrı ve yorgunluk durumlarını ölçmelerine yardımcı olur. İlerleme güncellemeleri basit anketler, bir yaranın gelişim durumunu gösteren fotoğraflar veya iPhone’daki ivmeölçer ya da jiroskop kullanılarak hesaplanan, hareket aralığını ölçmek gibi aktiviteler olabilir.
  • Insight Dashboard, Care Card’daki eylemlerinin karşısına ilgili semptomları yerleştirerek tedavilerin nasıl gittiğini kolayca görmenizi sağlar.
  • Connect, insanların sağlık durumlarıyla ilgili veya sağlık durumlarında oluşabilecek herhangi bir değişiklikle ilgili doktorlarla, tedavi ekipleriyle veya aile üyeleriyle bilgi paylaşmasını ve iletişim kurmasını kolaylaştırır.

Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi, David M. Levy Nöroloji Profesörü Dr. Ray Dorsey, ise şunları vurguladı: “ResearchKit ile, pahalı olmayan yüksek kaliteli klinik çalışmaları benzersiz bir erişimle yürütmek konusunda mobil uygulamaların gücünü hızlıca anladık. Araştırmalarımızdan elde ettiğimiz bulgularla, Parkinson hastalarımızı günlük tedavi etme biçimlerimiz arasındaki boşluğun kapanması konusunda CareKit’in bize daha fazla yardımcı olacağını umuyoruz. Araştırma ve tıbbın demokratikleşmesi yolunda yepyeni bir fırsat sunuluyor.”

Apple’ın belirttiğine göre sağlık uygulamaları geliştiricileri; Parkinson hastaları, ameliyat sonrası süreçler, sağlık durumunun evden izlenmesi, diyabet durumunu yönetme, zihinsel sağlık ve anne sağlığıyla ilgili uygulamalara bu CareKit modüllerini entegre etmek konusunda çok heyecanlılar. Apple bunu çeşitli örneklerle açıklıyor:

  • Sage Bionetworks ve Rochester Üniversitesi, mPower ResearchKit araştırmasını, hastaları kendi durumları ve tedavileriyle ilgilenen sağlık kurumları hakkında daha iyi bilgilendirebilmek amaçlı kullanılacak, değerli bir araca dönüştürmek için CareKit’i kullanıyor.
  • Teksas Tıp Merkezi, 8 milyon hastasının, tedavi ekipleriyle daha iyi iletişimde olmalarını sağlayarak sağlık durumlarını geliştirmek için, bakım olanaklarını yönlendirme ve destekleme amaçlı uygulamalar tasarlıyor.
  • Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi, verileri HealthKit’te güvenli bir şekilde saklayan ve evde kullanılan sağlık durumu izleme aygıtlarıyla, hastalara kendi kronik tedavilerinin yönetimiyle ilgili daha fazla bilgi sunacak.
  • One Drop, insanlara diyabet konusunda yapabilecekleriyle ilgili daha iyi bir yaklaşım sunuyor.
  • Iodine tarafından tasarlanan Start, antidepresan kullanan kişilerin, ilacın onlara iyi gelip gelmediğini anlamalarına yardımcı oluyor, doktorlarının daha bilinçli bir tedavi sunabilmesini sağlıyor.
  • Glow, Inc., CareKit modüllerini Glow Nurture adlı hamilelik uygulamasına entegre edecek ve daha sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeleri için kadınları yönlendirecek.
İLGİLİ HABERLER