Teknoloji

Apple’ın 3.2 milyar dolar karşılığında Beats’i satın alacağı söyleniyor

beats

Güvenilir kaynaklarda yer alan haberlere göre, Apple 3.2 milyar dolar ödeyerek Beats’i satın almak için görüşmelerde bulunuyor. Anlaşma hem paralı müzik servisi Beats Music’i hem de şirketin kulaklık ve hoparlör üreten birimini kapsıyor. The Financial Times anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda bunun Apple’ın en büyük satın alma işlemi olacağının altını çizerken; The Wall Street Journal, Bloomberg ve Recode gibi sitelere konuşan kaynaklar da anlaşmanın yakın olduğunu ifade ediyor. Taraflar ise şu an için konuya ilişkin bir açıklama yapmış değil.

beats-logo-081013

Beats’in hoparlör ve kulaklıkları Apple’ın mağazalarında çoktandır satılıyor. Beats de geçen ay müzik servisine abonelik için Apple’ın uygulama içi satın alma çözümünü kullanmaya başlamış, böylelikle Apple’ın da gelirden pay almasını sağlamıştı. Beats Music ünlüler ve kullanıcılar tarafından oluşturulmuş çalma listeleri sunma konusunda Apple’ın iTunes Radio servisiyle benzerlik gösteriyor, ancak kullanıcıların Beats Music’teki tüm kataloga erişmek için ücretli bir abonelik planına dahil olmaları gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda Apple’ın muhtemelen Android cihazlar için benzer bir servis üzerinde çalıştığına dair haberler de çıkmıştı.

Apple’ın bu girişiminin altında albüm ve şarkı satışlarının düşmesinin önemli bir rol oynadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Nielsen SoundScan tarafından yapılan araştırmaya göre, ABD’de yılın ilk 8 haftasında albüm satışları yüzde 13, şarkı satışlarıysa yüzde 11 oranında geriledi. Apple’ın iOS 7 ile sunmaya başladığı müzik servisi iTunes Radio öncelikli olarak kullanıcıları şarkıları iTunes’tan satın almaya teşvik amacıyla kullanılırken, halihazırda ABD ve Avusturalya’dan iTunes Radio’ya erişilebiliyor.

2008 yılında müzik dünyasının önemli isimlerinden Jimmy Iovine ve rap yıldızı Dr. Dre tarafından kurulan Beats ise ilk etapta Monster tarafından üretilen kulaklıklar tasarlamış, daha sonra kendi donanımını üretime geçmişti.

Apple ve Beats yöneticilerinin geçtiğimiz yıl Beats kendi müzik servisini oluşturmadan önce birkaç kez bir araya geldiği belirtilirken, Reuters’e göre, bu görüşmelerde Jimmy Iovine ve Apple CEO’su Tim Cook da hazır bulundu. Apple’da iTunes ve bulut servislerinden sorumlu olan Eddy Cue’nun da görüşmelere katıldığı ifade edildi.

Beats’in teknolojilerinin bir kısmını zamanında Apple’ın rakiplerinin kullanımına sunması olası bir anlaşmayı daha dikkat çekici hâle getiriyor. Müzik servisinin Android ve Windows Phone platformlarında bulunmasına ek olarak; Beats zamanında HTC ile de yakın bir işbirliği yürütmüş, taraflar arasındaki anlaşma geçtiğimiz yılın eylül ayında sona ermişti. Apple Beats’i satın aldığı takdirde zamanında başarısız olduğu taşınabilir hoparlör pazarına da güçlü bir şekilde dönmüş olacak.

Apple’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük satın alma işlemi 1997 yılında NeXT’in satın alınması olmuştu. Kurucu Steve Jobs’u yeniden Apple’a getirmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıyan bu satın alma için Apple o dönemde 404 milyon dolar harcamıştı. İkinci sıradaysa 2011’in aralık ayında 390 milyon dolar karşılığında Apple bünyesine katılan İsrailli flaş bellek üreticisi Anobit bulunuyor. Apple son dönemde düzenli olarak küçük çaplı şirketleri satın almayı sürdürüyor.

İlgili >> Reuters, Bloomberg, Recode, The Wall Street Journal

İLGİLİ HABERLER