Teknoloji

Apple’ın Avrupa Birliği nezdinde yeterince lobi çalışması yapmadığı düşünülüyor

avrupa birliği dijital hizmetler yasası

apple avrupa birligiAvrupa Birliği, geçtiğimiz ayın son günlerinde Apple’ın İrlanda ile yaptığı vergi düzenlemesi anlaşmasının usülsüz olduğuna hükmetmiş ve Cupertino şirketin eksik ödediği 13 milyar avro vergiyi tamamlaması yönünde karar almıştı. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Apple Avrupa Birliği nezdindeki lobi çalışmalarının yetersizliği nedeniyle bu kararla karşı karşıya kaldı.

Apple, 2015’te AB nezdinde yürüttüğü lobi faaliyetleri için sadece 900 bin avro harcarken, burada tam zamanlı bir görevlendirme yapmadı. Bu durumun şirketin iki yıl boyunca devam eden vergi soruşturmasıyla ilgili gerekli bilgilere ulaşamamasında etkili olduğu söyleniyor.

Apple’ın en önemli rakiplerinden Google ise geçtiğimiz yıl AB nezdindeki lobi çalışmaları için 4.25 milyon avro harcadı. Şirketten yapılan açıklamada bu paranın Brüksel’in Google’ın faaliyetlerini ve işleyişini anlatması için harcandığı belirtildi.

Ancak lobi faaliyetlerinin etkisi konusunda herkes aynı fikri paylaşmıyor. Avrupa Birliği’ne yakın kaynaklar sonuçta kararın mevcut gerçekler çerçevesinde verildiğini belirtiyor. Bu düşünce konuyu yakından takip eden çevrelerce de destekleniyor. Google’ın da çabalarına rağmen Avrupa Birliği’nin gazabından kurtulamaması bu durumun bir örneği olarak niteleniyor.

Apple Avrupa Birliği tarafından kesilen cezaya itiraz ediyor

Lobi eksikliğinin süreçte ne kadar etkili olduğu konusunda bir uzlaşma bulunmasa da, Apple’ın kesilen vergi cezasına itiraz edeceği biliniyor. Bu konuda İrlanda hükümetiyle aynı çizgide yer alan şirketin CEO’su Tim Cook, kararı “siyasi saçmalık” olarak tanımlamıştı. AB’nin kararı Avrupa ve ABD arasındaki bakış açısı farklılığının da bir göstergesi olarak nitelenmişti.

İLGİLİ HABERLER